V Japonsku raci snědli ostrov

Skalnatý ostrov Hoboro, který leží nedaleko Hirošimy, se během půl století téměř rozpadl. A na vině je nesčetné množství ráčků – isopodů, kteří provrtali ve skalách chodbičky, aby tam mohli uložit svá vajíčka. Vinu mají také tajfuny, bez potíží ničící skalnaté vrcholy, které jsou díky rakům velmi křehké.

Jaký byl, tak takový nezůstal. Snímky ostrova Hoboro, pořízené s odstupem půl století.

Jaký byl, tak takový nezůstal. Snímky ostrova Hoboro, pořízené s odstupem půl století.

Isopodi jsou největší skupina ráčkovců. Jsou známí také jako přímonozí raci. Mimochodem patří k nim i obyčejné svinky. Druh isopodů, který boří ostrovy, dostal v Japonsku název nanatsuba-kotsubumushi.

Případ s ostrovem Hoboro podle slov vědců z univerzity v Hirošimě (Hiroshima University) je na světě „vzácným příkladem biologické eroze, která kdy proběhla v tak velkém rozsahu a za tak krátkou dobu“.

Opravdu, v roce 1928 měl ostrov 120 metrů na délku, nejvyšší jeho bod dosahoval 21,9 metrů nad úrovní moře. Na fotografiích, pořízených v roce 1955 a 1965 je vidět, že Hoboro měl dva skalnaté štíty, a že na vyšším se vyskytovali i rostliny.

A teď, nejvyšší vrcholek prakticky úplně zmizel. Zůstal pouze „kopeček“ přibližně 6 metrů vysoký a větší část ostrova se ponořila pod hladinu moře.

Vědci si myslí, že svou roli tu sehrálo to, že ostrov vznikl z vulkanického tufu, což je v podstatě zhutněný popel sopky, se kterým se isopodi, ale také tajfuny a voda, vypořádá velmi lehce. Zřejmě touto „lehkostí“ se vysvětluje i absence podobných jevů na sousedních ostrovech.

Vypadá to, že na východě začíná všechno někam mizet. Nedávno jsme psali o zmizení jezera v Číli. Co bude následovat?

zdroj: http://www.boingboing.net/200...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda,

« Udumbara Biosféra 2 »