Medicína, zdraví

Učení se novým asociacím by mohlo pomoci pacientům s poruchou obnovy vědomí

Pacienti s poruchou vědomí mohou se učit

Pouhý záblesk vědomí stačí k tomu, abychom se naučili něčemu novému. Pokus, který byl inspirovaný ruským psychologem I. P. Pavlovem odhalil, že i někteří lidé - pacienti, kteří jsou minimálně při v...
Paměť je schopnost uchovávat a používat informace. Jde o proces vštěpování (kódování), uchovávání (retence) a vybavování (reprodukce) zkušenosti.

Vzpomínky existují, i když zapomínáme

Stalo se Vám někdy, že je Vám žena, kterou jste právě spatřili, podvědomá, ale nepamatujete si, kde a jestli vůbec jste ji už viděli? Nový výzkum vědců oblasti neurologie z kalifornské univerzity, ...
Obezita, česky otylost (zastarale cizím slovem obesita, nebo obesitas, zastarale česky obtloustlost) je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce (např. člověka), která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad obvyklou úroveň a poškozuje zdraví.

Přeměna lidského tuku v kmenové buňky

Používáním zbytků z liposukcí pacientů, vědci přeměnili lidský tuk na kmenové buňky, jak ukazuje nová studie. O Podrobnostechtéto technologie více Joseph Wu a Michael Longaker.
Představte si budoucnost, kdy ledovce začínají tát a docházejí přírodní zdroje. Společnost, která je tak vyspělá, že
má na všechno roboty, a rozděluje svět na mechy (stroje) a orgy (lidské bytosti). A navíc ke zplození potomka potřebujete povolení.

Model mozku místo zvířecích experimentů

Sestrojení modelu mozku je projektem profesora Henryho Markrama ze Švýcarska. Co by společnosti mohl takový model přinést? Více o tomto modelu již zmíněný vědec, pan profesor Markram.
Šimpanz (Pan) je rod hominidních primátů blízce příbuzných člověku. Patří k němu dva žijící zástupci: šimpanz učenlivý a šimpanz bonobo. Oba druhy žijí v Africe. Šimpanze učenlivého pokrývá černá nebo šedá srst, s výjimkou uší, tváří, dlaní a chodidel. Tváře jsou obvykle růžové, s věkem tmavnou až zčernají. Bonobo je o něco menší, s lehčí tělesnou stavbou, menšími zuby a tmavšími tvářemi. Uši mu překrývají chomáče chlupů. Jsou to všežravci.

Původní zdroj lidské malárie

Vědci objevili původní zdroj zhoubné malárie. Měl by jim být parazit, který byl nalezen u šimpanzů v rovníkové Africe. Více o objevu, Francisco Ayala.
Buňka (lat. cellula) je základní stavební a funkční jednotka těl organizmů, nikoliv však těch nebuněčných, jako jsou viry, viroidy a virusoidy. Jsou obklopené membránou a uvnitř obsahují koncentrovaný vodný roztok různých látek (cytoplazmu). Obvykle obsahují genetický materiál a jsou schopné se dělit.

Protein mDpy-30 spásou medicíny

Vědci v Santa Barbaře izolovali jedinečný protein, který se zdá mít duální funkci a mohl by znamenat spásu medicíny. Objev byl publikován v srpnovém čísle magazínu Journal of Cell Biology.
Octomilka obecná (Drosophila melanogaster), čeleď octomilkovití, řád dvoukřídlí (Diptera). Druhové jméno pochází z řečtiny a znamená "černobřichá". Drosophily, tzv. "banánové" nebo "ovocné mušky", jsou využívány jako laboratorní zvířata nebo krmivo, ale především jako nejrozšířenější modelové organismy v biologii a v genetických studiích, fyziologii a evoluční biologii.

Transpozony - pohybliví genomoví paraziti

Transpozony jsou mobilní genetické elementy nalezené v dědičném materiálu u lidí a jiných organismů. Jsou schopné replikace a nové kopie mohou být vloženy do nových míst v genomu. Protože toto ohro...
Spánek je útlumově-relaxační fáze organismu, při níž se snižuje či mizí funkčnost některých smyslů, snižuje se tělesná teplota, dýchání se zpomaluje a krevní tlak se snižuje.

Jak souvisí kvalita spánku s kvalitou života

Studie v prvním srpnovém čísle magazínu Sleep uvádí, že zhoršující poruchy počátku a udržení spánku za dobu pěti let podstatně souvisely s chudší duševní kvalitou života a zvyšující se symptomy osp...
Včela medonosná původně žila jen v Evropě, Asii a v Africe. Do Ameriky, Austrálie a na Nový Zéland byla přivezena až někdy v 17. století. Svá hnízda staví na chráněných místech přičemž jsou jednotlivé [plásty] umístěny vedle sebe. Má nejvyšší hospodářské využití.

Čím včely sterilizují své úly

Včely medonosné sterilizují své úly antimikrobiální pryskyřicí, objevili vědci. Ačkoliv pryskyřice včely medonosné je známá pro zneškodnění řady patogenů, je tomu poprvé, co včely samy ukázaly tyto...
Obezita, česky otylost (zastarale cizím slovem obesita, nebo obesitas, zastarale česky obtloustlost) je stav, ve kterém přirozená energetická rezerva savce (např. člověka), která je uložena v tukové tkáni, stoupla nad obvyklou úroveň a poškozuje zdraví.

Úbytek chrupavky v důsledku nadváhy

Obezita, mezi jinými dalšími faktory, je silně spojena se zvyšujícím se rizikem rychle se vyvíjejícího onemocnění chrupavky; úbytku a ztráty chrupavky, uvedla studie vydaná v magazínu Radiology. Ví...