Vrány používají nástroje i logiku

Vědci kteří sledovali vrány z Nové Kaledonie (Corvus moneduloides), zjistili, že tito ptáci mohou používat sled událostí dvěma různými způsoby, aby si zajistili potravu.

Proč se na jednom ostrově v Tichém oceánu objevily tak inteligentní vrány - to zůstává pro vědce záhadou.

Proč se na jednom ostrově v Tichém oceánu objevily tak inteligentní vrány - to zůstává pro vědce záhadou.

Dříve biologové zjistili, že vrány v Nové Kaledonii (New Caledonian) umí nejen používat nástroje (to se ví už dávno), ale také se je vzájemně učí používat.

Alex Taylor a jeho kolegové z univerzity v Aucklandu (University of Auckland), zadali sedmi ptákům tento úkol. Vzali krabičku s kousky masa, které nebylo možné dosáhnout zobákem. Byl tam proutek, ale příliš krátký, než aby s jeho pomocí bylo možné dosáhnout na maso. A byla tam druhá krabička, ve které, mimo dosah zobáku, ležel dlouhý proutek, který by stačil na vytažení masa z první krabičky.

Na to, aby vzal krátký proutek, s jeho pomocí získal dlouhý a pomocí dlouhého vytáhl kousek masa - pták potřebuje asi dvacet sekund.

Na to, aby vzal krátký proutek, s jeho pomocí získal dlouhý a pomocí dlouhého vytáhl kousek masa - pták potřebuje asi dvacet sekund.

Vám to došlo? Ale vy jste přece lidé. Je šokující, že se dovtípili i ptáci. „Tvůrčí myšlení, které vrány prokázaly, - je použití krátké hůlky k získání dlouhého nástroje z krabičky a pak s jeho pomocí si podat maso“, - říká Taylor. Jeho kolega Russell Gray dodává: „Nejvíc nás překvapilo, že většina pokusných ptáků (6 ze 7) se domyslela, jaký bude sled událostí, hned při prvním pokusu“.

Těchto šest vran bralo krátký nástroj a pokoušelo se dostat ne maso, ale dlouhý prut z druhé krabičky. Podařilo se to, pravda, jen čtyřem (vytáhnout ho bylo skutečně těžké). A tito ptáci pak úspěšně vytáhli maso pomocí jimi získaného proutku.

V dalším pokusu se stejnými ptáky byl dlouhý prut ponechán volně, a krátký byl vložen do krabičky místo dlouhého. Všichni opeřenci, kromě jednoho ptáka, se zpočátku (nezapomněli zřejmě na svou dřívější zkušenost) snažili získat krátký prut pomocí dlouhého, ale velmi rychle napravili svou chybu a jednoduše si brali maso dlouhým nástrojem.

Autoři experimentu říkají, že toto chování je stejné, jako chování velkých opic při stejných pokusech. Přičemž si Taylor a jeho kolegové myslí, že ptáci dokázali vyřešit úkol hned napoprvé hlavně proto, že použili úsudek pomocí podobnosti, a ne strategii praktických zkoušek a omylů.

zdroj: http://news.bbc.co.uk/2/hi/sc...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda,

« Živé plazma Žraločí prsty »