Exprese prstových genů u žraloků

Gen, který řídí vývoj prstů, začal být aktivním u prvních čtyřnohých obratlovců zhruba před 365 miliony let - toto naprosto logické tvrzení přijala moderní věda.

Scyliorhinus canicula - druh žraloka, zkoumany v daném bádání

Scyliorhinus canicula - druh žraloka, zkoumany v daném bádání

Přesto nedávné výzkumy, které provedla skupina profesora Martina Cohna (Martin J. Cohn) z univerzity na Floridě (University of Florida), prokázaly, že k této události došlo o jeden milión let dříve. Ve své práci vědci pozorovali funkci genu Hox, který odpovídá za rozvoj končetin u savců a ryb.

Exprese genu Hox se skládá ze dvou etap. U savců nejprve probíhá vývoj končetin po předloktí a po kolena. Během druhé fáze probíhá další rozvoj, odpovídající, kromě jiného, i za zformování prstů.

Dlouhou dobu se myslelo, že u ryb činnost genu Hox probíhá pouze v prvním stádiu, kdy dochází k formování ploutví. A že druhá fáze už u nich prostě neprobíhá.

Přesto, při zkoumání embryí žraloků vědci objevili aktivitu genu i v druhé fázi, která byla patrná na počátku celého procesu vývoje prstních kůstek. Ale podle prof. Cohna druhá „vlna“ exprese genu Hox není nic unikátního pro čtyřnožce a začala se projevovat velmi dávno - před více než 500 milióny let.

Nicméně bez ohledu na to, žralokům žádné prsty nenarostou. Skupina prof. Cohna to vysvětluje tím, že exprese genu Hox v druhé etapě u žraloků probíhá krátce a to nestačí k úplnému zformování prstů.

Podrobnosti jsou uvedeny v PLoS ONE.

zdroj: http://news.nationalgeographi...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« Starověka stopa Nesmrtelné diamanty »