Potopa světa pomohla rozšířit zemědělství

Britští vědci prováděli výzkum a dospěli k závěru, že zemědělství a řemeslo se v Evropě začalo šířit po Potopě světa - kdy se prudce zvýšila hladina Středozemního a Černého moře, což způsobilo tání Laurentinského ledovce v Severní Americe.

Zemědělství a řemeslo se v Evropě začalo šířit po Potopě světa – kdy se prudce zvýšila hladina Středozemního a Černého moře, což způsobilo tání Laurentinského ledovce v Severní Americe.

Zemědělství a řemeslo se v Evropě začalo šířit po Potopě světa – kdy se prudce zvýšila hladina Středozemního a Černého moře, což způsobilo tání Laurentinského ledovce v Severní Americe.

Britští vědci - professor Chris Turney Univerzity v Exeteru (University of Exeter’s School of Geography, Archaeology and Earth Resources) prováděli výzkum a dospěli k závěru, že zemědělství a řemeslo se v Evropě začalo šířit po Potopě světa - kdy se prudce zvýšila hladina Středozemního a Černého moře, což způsobilo tání Laurentinského ledovce v Severní Americe.

Před zhruba 8000 lety se v Evropě začalo rychlými tempy rozrůstat zemědělství a hrnčířství. Odborníci tuto sociální změnu dávají do souvislosti se zvýšením hladiny Středozemního a Černého moře. Vždyť ve střední době kamenné, kdy se rody věnovaly hlavně sběru a lovu, Černé moře bylo sladkovodním jezerem a nebylo se Středozemním mořem propojené. A tak, asi před 8000 lety došlo k prudkému tání ohromného Laurentinského ledovce v Severní Americe, což vedlo ke zvednutí úrovně hladiny Světového oceánu o 1,4 metry.

A podle odborníků, především toto dalo základ vzniku průlivu Bospor, spojující Černé a Středozemní moře. Obě tato moře celkově zaplavila přibližně 73 tisíc kilometrů čtverečních během pouhých 34 let. Všechno to nakonec přivedlo k přesídlení zhruba 145 tisíc lidí, kteří přinesli svým severním sousedům (lovcům a sběračům) zemědělství a hrnčířské řemeslo.

zdroj: http://www.exeter.ac.uk/news/...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Společnost, lidé,

« Duny na Marsu Pavučina »