Podívejme se na evoluci

Profesor Shoun Collin z Queenslandské školy biomedikálních věd objevil společně s kolegy z Australské Národní Univerzity a Pennsylvanské Univerzity zvířata s očima, která tvoří evoluční článek mezi zvířaty s očima uzpůsobenýma pro jednoduché rozlišování světla a tmy, a s očima, které jsou podobné kamerám.

Sliznatka (hagfish) je mořský obratlovec, vyvolávajíci spory o tom, zda ji považovat za rybu či nikoliv. Její neobvyklé stravovací návyky a schopnot vytvářet sliz vedly k tomu, že je sliznatka považována za

Sliznatka (hagfish) je mořský obratlovec, vyvolávajíci spory o tom, zda ji považovat za rybu či nikoliv. Její neobvyklé stravovací návyky a schopnot vytvářet sliz vedly k tomu, že je sliznatka považována za "nejodpornější" mořské stvoření.

Profesor Shoun Collin (Shaun Collin) z Queenslandské školy biomedikálních věd (University of Queensland) objevil společně s kolegy z Australské Národní Univerzity (Australian National University) a Pennsylvanské Univerzity (University of Pennsylvania) zvířata s očima, která tvoří evoluční článek mezi zvířaty s očima uzpůsobenýma pro jednoduché rozlišování světla a tmy, a s očima, které jsou podobné kamerám. Profesor Collin řekl, že jeho výzkum shromáždil informace z rozličných odvětví biologie, opírá se o postupnou evoluci oka a nabízí pravděpodobné vysvětlení toho, jak naše oko vlastně vzniklo.

"Charles Darwin se nebyl schopný smířit se s tím, že evoluce propůjčila oku takovou složitost a rozmanitost jeho provedení," říká profesor Collin. Bylo pro nás velkým překvapením, že se nám podařilo nalézt to, co jsme považovali za čistý vývoj jednoduchého oka v oko složité, což se odehrálo v evoluční historii během relativně krátkého období (30 milionů let). Profesor Collin říká, že výzkumníci studovali velice primitivní rybu, sliznatku, aby objevili chybějící článek.

"Sliznatky (podivejte se taky na nejzvláštnější zvířata a tvorové světa) jsou jednoduchá, úhořovitá, ošklivá zvířata bez čelistí, která se vyskytují v oceánech v obrovských hloubkách a jsou známá svým odporným "slizem", který vylučují, když jsou vyrušena. "Chovají se, jako by byla slepá, ačkoli mají primitivní útvary podobné očím, ukryté pod neprůhlednými víčky na obou stranách hlavy. Nejdříve se všeobecně předpokládalo, že oči sliznatky degenerovaly, stejně jako oči u mihule. "Ale naše postupné výzkumy nasvědčovaly, že oči sliznatky nezdegenerovaly jako oči jejího předka mihule, ale místo toho jde o pozůstatky dřívějšího druhu."

Výzkum profesora Collina, profesora Trevorem Lamba z Australské Národní Univerzity a profesora Eg Pugha z Pennsylvanské Univerzity byl nedávno publikován v časopise "Nature Reviews Neuroscience".

zdroj: http://www.physorg.com/news11...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« Výbuch květů Zombie se vrací »