Planeta, přiroda

Na tomto mikroskopickém snímku je pollinarium, přichycené na zádech včely - droboulinká část kvítku orchideje, která se skládá ze spojených zrnek pylu lepících se na opylující hmyz. Teto kousek jantaru je starý 15-20 miliónů let.

Náklad včely bez žihadla

Včely, představitele vymřelého druhu Proplebeia dominicana, které neměly žihadlo, objevili vědci s nákladem pylu na zádech v kousku jantaru z epochy miocénu.
Odběr vzorku z ledového nitra v oblasti  „Dome Fuji“ v Antarktidě. Tento led byl odebrán z hloubky 1,332 metrů s odhadovaným stářím 89,000 let.

Vliv Slunce na dobou ledovou

Analýza ledového jádra z Antarktidy odkrývá poznatek, že poslední čtyři cykly doby ledové začaly, když byla vzdálenost země od Slunce tak veliká, aby zabránila v letním období tání ledu v ledovci. ...
Eske Willerslev sbírá vzorky půdy, které se nacházejí v podmínkách věčného ledu v Kanadě na Yukonu

Živá bakterie stará půl miliónů let

Mezinárodní skupina vědců objevila prastarou bakterii, která obsahuje funkční DNA a dokonce v ní probíhá i metabolismus. Badatelé si myslí, že jde v současné době o nejstarší z žijících organismů.
Badatel z Arkansaské univerzity zkoumal fyziologii hladovějících hadů a zjistil, že dokáží snížit rychlost svého metabolismu.

Jak hadi přežívají hladovění

Podle výzkumu, hladovějící hadi využívají nové, u obratlovců doposud nevídané, strategie pro přežití. Tato zjištění by mohla být použita na ochranu přírody, při zjišťování zdraví hadích populací.
Dávejte si pozor na losy, patří ke skupině viníků za globální oteplování

Říhající losi - příčina globálního oteplování

Dospělý los odříhá během roku takové množství metanu, které odpovídá 2100 kg oxidu uhličitého, a tím stejně významně přispívá ke globálnímu oteplování, prohlásil norský vědec.
Vlastí sloní ryby (Gnathonemus petersia) jsou řeky Konga a Kamerunu

Sloní ryba se dívá magnetickým podbradkem

Vědci prováděli pokusy s rybou z rovníkové Afriky, s Gnathonemus petersii, která má velmi zajímavou schopnost: pomocí slabých elektrických výbojů nachází cestu v absolutní tmě, rozpoznává materiál...
Nejlepším přítelem žen - to je jasné - jsou brilianty. Ale s takovými diamanty, uvnitř starodávného kousku zirkonu, se jen těžko budou chtít přátelit: velikost největších nepřevyšuje 70 mikrometrů.

Diamanty ve starodávném zirkonu

Nejstarší diamanty na světě byly objeveny ve starodávném zirkonu. Stáří hodnotného nálezu, podle údajů, dosahuje 4,3 miliardy let.
Scyliorhinus canicula - druh žraloka, zkoumany v daném bádání

Exprese prstových genů u žraloků

Gen, který řídí vývoj prstů, začal být aktivním u prvních čtyřnohých obratlovců zhruba před 365 miliony let - toto naprosto logické tvrzení přijala moderní věda.
Proč se na jednom ostrově v Tichém oceánu objevily tak inteligentní vrány - to zůstává pro vědce záhadou.

Vrány používají nástroje i logiku

Vědci kteří sledovali vrány z Nové Kaledonie (Corvus moneduloides), zjistili, že tito ptáci mohou používat sled událostí dvěma různými způsoby, aby si zajistili potravu.
Laboratorní snímek prachového plazmatu. Tady z něho vychází namodralá záře, a červený paprsek je laser, ve kterém jsou dobře vidět prachové částice.

Prachové plazma upozorňuje na molekulu života

Vědci se chystají setkat se s projevy života v nitru Slunce. Vědci brzy najdou genetický kód v polární záři. Vědci hledeají intelekt v plynných a prachových kotoučích. Vědci co nevidět najdou geny ...