Říhající losi - příčina globálního oteplování

Dospělý los odříhá během roku takové množství metanu, které odpovídá 2100 kg oxidu uhličitého, a tím stejně významně přispívá ke globálnímu oteplování, prohlásil norský vědec.

Dávejte si pozor na losy, patří ke skupině viníků za globální oteplování

Dávejte si pozor na losy, patří ke skupině viníků za globální oteplování

Dospělý los odříhá během roku takové množství metanu, které odpovídá 2100 kg oxidu uhličitého, a tím stejně významně přispívá ke globálnímu oteplování, prohlásil norský vědec. Je to asi dvakrát více, než množství CO2, které je vypouštěno do vzduchu při zpátečním letu z Osla do Santiaga, tvrdí news.com.au.

"Dospělý los vyprodukuje přibližně 100 kg metanu ročně. Přičemž, metan je podstatně silnější než oxid uhličitý, proto je třeba vynásobit toto číslo 21", říká profesor Odd Harstad z norské univerzity přírodních věd (Norwegian University of Life Sciences). Asi 140 tis. losů žijících v norských lesích podle něho produkuje 294 mil. kg CO2 ročně.

Podle profesora číslo ve 100 kg pouze odhaduje, ale základem mu byly výpočty, provedené podle krav. Stejně jako i u jiných přežvýkavců, metan v žaludku losů vytváří podmínky pro život bakterií, které napomáhají při trávení potravy.

Metan a oxid uhličitý patří k tzv. skleníkovým plynům, které způsobují oteplování podnebí.

Přečtěte si také pro dalši viníky globálního oteplování - mamuti.

zdroj: http://www.news.com.au/herald...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda,

« Sloní ryba Hladovějící hadí »