Planeta, přiroda

Velociraptor

Velociraptoři měli peří

Při své práci provedli vědci důkladnou analýzu kostí předloktí velociraptora, nalezenou v Mongolsku už v roce 1998. Pozorně prozkoumali její povrch a objevili na ní drobné hrbolky.
V současné době hrozí Chelonia mydas vymření. Karen Bjorndalová  považuje nový výzkum za velmi důležitý z pohledu ochrany druhu a vysvětluje to tím, že "nelze ochraňovat zvířata, pokud není známo, kde se nacházejí"

Biologové odtajnili úkryt mořskych želv

Zelené mořské želvy, kterým se také říká polévkové (Chelonia mydas), asi 50 let představovaly pro vědu složitou hádanku. Na svět přicházejí malinké – vejdou se do dlaně jedné ruky. Ihned se kamsi s...
Sibiř, Rusko, Šeregeš

Za globální oteplování mohou ... mamuti

Je to něco víc, než jen další symptom globálního oteplování ... díky tání ledovců na severu Sibiře uniká každoročně do atmosféry velké množství metanu.
Der Geologe

Jak bylo určeno přesné stáří Země

Objev radiometrického určování stáří, včetně uranovo-olověné metody určování stáří hornin, umožnil stanovit přesné stáří Země, které představuje, podle posledních údajů, 4,56 miliard let. To, že zn...
Lebka prvního majitele moderního ucha má délku 6,5 cm. Růžovou barvou je zvýrazněno pravděpodobné umístění ušního bubínku

Datum objevení sluchu posunuli do minulosti

Tento objev posunuje datum vzniku sluchu, jako jednoho ze smyslů u suchozemských obratlovců, o milióny let zpět do minulosti v porovnání s předchozími odhady.
břehouš rudý (black-tailed Godwit, Limosa limosa)

Pták z Aljašky vykonal nejdelší let

Nedávno bylo zjištěno, že samička Jespáka uletěla nonstop 7 145 mil (11 500 kilometrů) z Aliašky na Nový Zéland - bez přestávky na jídlo nebo pití.
Rýže živí polovinu obyvatel planety

Geneticky pozměněná rýže nakrmí hladovějící

Rýže živí polovinu obyvatel planety, přitom potřebuje 30% sladké vody, která je potřebná pro vypěstování všech obilovin na světě.
Diamantový důl Mirnyj, Sibiř

7 ohromujících děr

Pohled na fotky, jako jsou tyto, asi trochu děsí a fascinují zároveň. Strmost a hloubka těchto děr vás donutí si uvědomit, jak nicotní vlastně jsme.
Mnohým bude tato podívaná připomínat záběry z různých filmů: někomu z vědeckofantastických, někomu z hororů. A toto je také zajímavé – stihnou to filmaři do konce podzimu do parku? - do doby, než pavouci začnou umírat a jejich sítě se začnou rozpadat.

Pavučina přivádí entomology do rozpaků

Obrovská pavučina na ploše 180 metrů byla objevena na stromech a křovinách. Tento neobvyklý jev vážně překvapil mnohé návštěvníky parku a zarazilo dost biologů.
V současné době jsou pozemní vulkány rozšířenějším jevem, než vulkány podvodní. Přesto v dávné minulosti probíhala vulkanická činnost především pod vodou.

Přemístění vulkánů je příčinou vzplanutí života

Asi před 2,5 miliardami let došlo na Zemi k tajemné události, která dnes mučí spoustu specialistů - atmosféra planety se neočekávaně naplnila kyslíkem, což přispělo k prudkému skoku v biologické ev...