Ostrov holohlavého krále otevírá konzulát v pivnici

Chceme vám vyprávět poutavý příběh. Je v něm hodně věcí, které chytají za srdce. Je tady i zákaz kouření tabáku, i staříci – vynálezci z pivnice. I malinkaté království na neobydleném ostrově se samozvanými vladaři. I rytíři se zbankrotovanými spisovateli vědecko-fantastické literatury. Prostě, všechno, po čem prahne zvědavá duše.

Vlajka a znak Redondy podle
verze krále Roberta Lysého

Vlajka a znak Redondy podle verze krále Roberta Lysého

Červen 1. je „historický den“: ve Velké Británii vstupuje v platnost nemilosrdný zákaz kouření na všech veřejných místech, včetně barů a restaurací. Přesto Bob Beech, majitel bistra Wellington Arms v Southampton, doufá, že jeho klienti budou moci kouřit jako dříve – věří, že našel mezeru v novém zákoně a je rozhodnut využít ji.

Beech chce svůj hostinec prohlásit za teritorium jiného státu – za opravdové oficiální velvyslanectví malinkého království Redonda – ostrova o rozloze 2,5 kilometrů čtverečních v Karibském moři.

Majitel hospůdky Bob Beech (vpravo) zapaluje svému příteli a stálému klientovi Edwardovi Eldererovi. Oni dva věří, že se jim podaří jejich pivnici přeměnit na velvyslanectví a že budou kouřit dále.

Majitel hospůdky Bob Beech (vpravo) zapaluje svému příteli a stálému klientovi Edwardovi Eldererovi. Oni dva věří, že se jim podaří jejich pivnici přeměnit na velvyslanectví a že budou kouřit dále.

V případě úspěchu southamptonský Wellington Arms se stane jediným hostincem a veřejným místem ve Velké Británii, kde kuřáci budou moci klidně kouřit i po 1. červnu. Kromě toho, Beech by mohl klientům nabídnout daleko levnější nápoje, protože „zahraniční“ hospůdka bude osvobozena od DPH.

Zástupkyně britského ministerstva zdravotnictví (Department of Health — DH) potvrdila, že pokud pub získá diplomatický status velvyslanectví, národní zákaz kouření se ho týkat nebude.

Království z ptačí perspektivy. Snímek pořízen v roce 1978. Shora ostrov nevypadá příliš pohostinně, přesto je kam se uchýlit. Na mapě se Redonda podobá otisku boty. Prakticky všechny, i ty nejmenší, kousky ostrova mají svá jména.

Království z ptačí perspektivy. Snímek pořízen v roce 1978. Shora ostrov nevypadá příliš pohostinně, přesto je kam se uchýlit. Na mapě se Redonda podobá otisku boty. Prakticky všechny, i ty nejmenší, kousky ostrova mají svá jména.

Přesto všechno, se samotným královstvím Redonda to neprobíhá tak hladce, jak by majitel hostince chtěl: na právo být vládcem ostrova si dělá nárok šest až devět lidí, samozřejmě, že i různých příběhů o získání tohoto kousku země existuje několik.

V paprscích zapadajícího slunce ostrov Redonda téměř nezpozorujeme. Ale snímek je to nádherný.

V paprscích zapadajícího slunce ostrov Redonda téměř nezpozorujeme. Ale snímek je to nádherný.

Mimochodem to, že tento zbytek vyhaslého vulkánu, který se tyčí do výšky téměř 300 metrů nad úroveň moře, objevil v roce 1493 Kryštof Kolumbus, nikdo nevyvrací.

Není popírán ani fakt, že v XIX. století tento neobydlený ostrov obsadili Angličané, a že prvním králem Redondy sám sebe prohlásil v roce 1865 bankéř Matthew Dowdy Shiell, který sem připlul ze sousedního ostrovu Montserrat (Montserrat).

V roce 1880 Shiell předal otěže vlády ostrova (přesněji – daroval je na 15 let) svému synovi – jmenovci (Matthew Phipps Shiell), britskému spisovateli sci-fi.

Říká se, že svůj titul bral velmi vážně a začal si říkat král Filip (King Felipe).

No a co vy na to, může se takové království obejít bez velvyslanectví ve Velké Británii?

No a co vy na to, může se takové království obejít bez velvyslanectví ve Velké Británii?

Shill ml. vládl na Redondě až do roku 1947, potom ale daroval čestný titul krále Terencovi Armstrongovi (Terence Ian Fytton Armstrong), básníkovi a spisovateli, který se proslavil pod pseudonymem John Gawsworth.

Beech (opět vpravo na levem obrazke) při pasování na rytíře Redondy. Vlevo ve zvláštním kostýmu Edler,je něco jako kardinál.  	
Konzulát v hostinci Wellington Arms je už otevřen, o čemž svědčí tato tabulka.

Beech (opět vpravo na levem obrazke) při pasování na rytíře Redondy. Vlevo ve zvláštním kostýmu Edler,je něco jako kardinál. Konzulát v hostinci Wellington Arms je už otevřen, o čemž svědčí tato tabulka.

A především díky Gawsworthovi, který se stal králem Juanem I (King Juan I), o další historii Redondy vznikly různé výklady – John několikrát prodává svůj titul, protože několikrát zbankrotoval, anebo jím obdarovává kde koho.

Jak se říká, ostrov prošel rukama spisovatelů a nejen to, ale my se nebudeme dále zabývat těmito peripetiemi. Dodáme jen, že do roku 1912 byl ostrov osídlen dělníky, kteří sbírali ptačí trus, ze kterého se vyráběla hnojiva.

No a v současné době hlavními uchazeči o trůn jsou král Leo (King Leo) a samozvaný a v roce 1998 korunovaný král Robert Holohlavý (King Robert the Bald).

Poslední, kdo nás teď bude zajímat, je 60 letý Kanaďan Bob Williamson, který žije a píše romány v Antigua a který je navštěvován ve svém království na jachtě. On si tak jednou připlul na Redondu s asi padesáti lidmi a prohlásil se za vládce ostrova.

Své přátele, prezidenty ostrova (a je jich kolem stovky), například Edwarda Eldera (Edward Elder), král Robert Holohlavý dokonce pasuje na redondské rytíře. A Edward Elder je stálým hostem southamptonského hostince Wellington Arms, kterým jsme začali toto vyprávění. V tomto měsíci Elder pasoval na rytíře i majitele pivního zařízení Beeche, prostě má takovou pravomoc.

A tak jsou tady dva obyvatelé Redondy, kteří se snaží otevřít ve Velké Británii diplomatickou misi svého království, aby mohli neomezeně kouřit. „Chceme změnit hostinec na velvyslanectví co nejdříve, - oznamuje Bob Beech. - Najal jsem skupinu právníků, kteří v současné době studují zákony, které se týkají získávání nových statutů“.

Přesto Redonda od roku 1967 je teritoriem, které patří ostrovnímu státu Antigua a Barbuda ve Východní Indii. S nim se redonďané nějak dohodli, ale podle britského MZV „království“ nemá právo mít vlastní velvyslanectví. Tak že nezbývá, než jednoduše přestat kouřit.

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé,

« Zhasnutí Londýna Upovídanost »