Nevhazujte do vařící vody živé korýše

V časopise New Scientist byly publikovány výsledky nového výzkumu, který prováděl Robert Elwood z Královské univerzity v Belfastu (Queen's University, Belfast) a který vědecky dokázal, že humři skutečně cítí bolest. Donedávna otázka o tom, zda korýši cítí bolest, vyvolávala ve vědeckých kruzích mohutné diskuze.

2006 Lobster Festival - San Pedro Port of Call

2006 Lobster Festival - San Pedro Port of Call

V časopise New Scientist byly publikovány výsledky nového výzkumu, který prováděl Robert Elwood z Královské univerzity v Belfastu (Queen's University, Belfast) a který vědecky dokázal, že humři skutečně cítí bolest. Donedávna otázka o tom, zda korýši cítí bolest, vyvolávala ve vědeckých kruzích mohutné diskuze. A před dvěmi roky vědci z Norska vystoupili s tvrzením, že nervová soustava těchto živočichů není dostatečně vyvinuta, aby zaznamenávala podobné pocity. Tím spíše, nové experimenty dokázaly, že tomu tak není. Elwood a jeho kolegové nanesli malé množství kyseliny octové na tykadla 144 krevet. Zvířata se okamžitě začala snažit uvést do pořádku poškozené orgány. Podle slov profesora Elwooda, «všechno vypadalo tak, jako kdyby zvířata cítila bolest». Podobná citlivost na bolest byla objevena u humrů, krabů a jiných korýšů. A nejen to, profesot tvrdí, že vnímání bolesti je vlastní i méně vyvinutým organismům: umožňuje jim regulovat své chování po tom, co utrpěli nějakou fyzickou újmu a takto získávají větší šanci na přežití.

Nepochybně, podobné argumenty přidají na významu kampani, kterou provádí jedna organizace na ochranu práv zvířat a která protestuje proti tomu, aby humři byli vhazováni do vařící vody živí. Přesto existuje i jiný pohled. Mnozí vědci si myslí, že nervovou soustavu na tak vysoké úrovni, aby byla schopna zaznamenávat bolest, mají pouze obratlovci. A co se týká pokusů s kyselinou octovou, pak krevety se prostě snažily očistit svá tykadla od cizorodé látky. Čí názor je blíž k pravdě, tak to se teprve ukáže při dalších výzkumech, a my zatím zvlášť citlivým zaměstnancům kuchyní vřele doporučujeme zavírat oči (ale i uši) při přípravě jídel z živých korýšů.

zdroj: http://www.guardian.co.uk/sci...

Tagy

bolest humři

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« Genom lupů Metan na Quaoaru »