Makak rhesus může vypočítat pravděpodobnost

Tianming Yang a Michael Shadlen z lékařského institutu Howarda Hughese (Howard Hughes Medical Institute) zjistili, že opice jsou schopné vytvářet si vlastní úsudek při určování pravděpodobnosti v souvislosti s odměňováním za správné určení obrázku.

Makak rhesus je už dávno objektem různých zkoumání. Možná, že když se lépe podíváme na ostatní opice, tak u nich objevíme také poněkud vyšší úroveň intelektu, než jsme si  doposud mysleli

Makak rhesus je už dávno objektem různých zkoumání. Možná, že když se lépe podíváme na ostatní opice, tak u nich objevíme také poněkud vyšší úroveň intelektu, než jsme si doposud mysleli

Při pokusech opice Jana a Shadlena mohly získat pítí, když si vybraly jednu ze dvou cílových barev – červenou nebo zelenou. Ale dopředu samozřejmě nevěděly, jaký výběr je v tomto pokusu dovede k odměně. K tomu musela opice dojít sama po sérii vizuálních nápověd.

Na obrazovce byly zvířatům postupně odkrývány 4 (z 10 možných) abstraktních obrázků. Samotná kombinace obrázků na správnou barvu neukazovala. Stejně tak i libovolný, samostatný obrázek.

Ale každý obrázek měl svou specifickou pravděpodobnost a ukazoval, že odměna bude za červenou barvou. Aby byla barva vybraná správně, opice musela vypočítat pravděpodobnost u čtyř odhalených nápověd.

Po několika týdnech výuky se makakové dovtípili, co se po nich žádá, a správně určovali počet pravděpodobnosti (dostávali odměnu) v 75% případů.
Vědci také použili 64 mozkových elektrod pro zaznamenání aktivity neuronů v centru, které odpovídá za udržení pozornosti a zpracování vizuálních stimulů. Ukázalo se, že při prohlížení každé formy, se silně měnil obraz vybuzených neutronů.

Autoři se domnívají, že přímo viděli, jak neutrony doslova počítali pravděpodobnost toho, co je správný výběr – červený nebo zelený. A toto je, podle názorů vědců, přiblížilo k pochopení základních elementů vyššího poznání a mechanismu přijímání rozhodnutí.

Přečtete si taky jak orangutani řeši šarady.

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« Zvuky můr Kolumb prvnim? »