Leguáni zkomplikovali historii Galapág

Část vulkánů, které se nyní nacházejí pod mořskou hladinou, v minulosti byli na povrchu. Předci růžových leguánů se mohli usídlit na jejich svazích a vyvinout se na "plnohodnotný" samostatný druh.

Růžový leguán z Galapág je samostatným živočišným druhem

Růžový leguán z Galapág je samostatným živočišným druhem

Kolektiv vědců dokázal, že růžoví leguáni, kteří byli nedávno objeveni na Galapážských ostrovech, mají rozdílnou podobu. Podle údajů zoologů, které uvedlaBBC News, se oddělili od ostatních leguánů dříve, než se objevila část Galapág. Článek s novými informacemi zveřejnil časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Leguáni neobvyklé růžové barvy byli objeveni na Galapážských ostrovech v roce 1986. Až do současnosti neměli vědci jednotný názor na to, zda jsou růžoví leguáni samostatným druhem, nebo podruhem na ostrově, kde jsou běžní žlutí leguáni Conolophus subcristatus. Zvláštnosti v chování a poněkud jiný tvar hřebenu svědčí spíše o první hypotéze, ale nezvratnými důkazy vědci prozatím nedisponovali.

Autoři tohoto výzkumu odebrali žlutým a růžovým leguánům, ale také třetímu nejrozšířenějšímu druhu leguánů na ostrovech, vzorky krve, ze kterých oddělili DNA. Genetická analýza ukázala, že rozdíly mezi živočichy různých barev jim dává opodstatnění přiřadit je k různým druhům. Přitom Conolophus rosada - růžoví leguáni - se oddělili od ostatních druhů zhruba před 5,7 milióny lety. Podle současných poznatků v té době ještě neexistovaly západní ostrovy, patřící do souostroví Galapág, na jednom z nich - na ostrově Isabella - byli růžoví leguáni objeveni. Dnes C. Rosada obývají pouze tento ostrov, který se vytvořil před asi jedním miliónem let.

Pravděpodobné vysvětlení odhaleného rozporu je předpoklad, že část vulkánů, které se nyní nacházejí pod mořskou hladinou, v minulosti byli na povrchu. Předci růžových leguánů se mohli usídlit na jejich svazích a vyvinout se na "plnohodnotný" samostatný druh.

Galapážské ostrovy jsou souostroví v Tichém oceánu, skládající se z jednotlivých vulkanických ostrovů různé velikosti. Galapágy jsou významné unikátními druhy živočichů i rostlin, které v jiných částech zeměkoule nenajdeme. Pozorování flóry a fauny Galapážských ostrovů poskytlo Charlesi Darwinovi potřebné důkazy pro vytvoření evoluční teorie.

zdroj: http://www.pnas.org/content/e...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda,

« Cesta gigantů Mravenci »