Krab používá krunýř jako odpadkový koš

Chitinovou schránku, která pokrývá tělo krabů, periodicky shazuje krab v dobé línání. Při tomto procesu stará chitinová schránka praská a skrz štěrbinu se tělo kraba protahuje ven v novém chitinovém pancíři.

Když shazuje krunýř, zbavuje se krab-houslista téměř 75% rtuti, která otravuje jeho organizmus

Když shazuje krunýř, zbavuje se krab-houslista téměř 75% rtuti, která otravuje jeho organizmus

Lauren Bergey a Judith Weis (Judith Weis) z univerzity v Rutgers (Rutgers University) předpokládají, že krabi-houslisté (Uca pugnax) při shazování starého krunýře, kromě jiného, se také zbavuje toxických kovů.

Část sloučenin kalcia, kterými je pancíř napuštěn, prosakují do krve (díky čemu vnější pancíř měkne) a dočasně ukládá v játrech jako zásoba pro výživu nového krunýře. Línání trvá několik minut, ale tvrdnutí nového krunýře probíhá několik dní.

S cirkulací kalcia se mořští biologové více méně vypořádali, zjistili ale zároveň, že svlečený krunýř obsahuje sloučeniny mědi, zinku a olova, které jsou ve větším množství toxické a mají vliv na reprodukční orgány, regeneraci tkání a barvu krunýře krabů.

Bergey a Weis předpokládají, že prostřednictvím línání se korýši zbavují přebytku těžkých kovů ve svém organizmu.

Aby svá tvrzení doložili, vybrali vědci několik krabů-houslistů (představitelům tohoto druhu se také říká vábiví krabi) z různých populací. Jedna část krabů byla z Lindenu, což je v New Jersey industriální městečko na rušné silnici a obklopuje ho několik podniků, včetně čističky odpadních vod. Druhá populace před experimentem žila v Národní estuárové výzkumné rezervaci Jacquesa Cousteaua (Jacques Cousteau National Estuarine Research Reserve - JC NERR).

Obě skupiny krabů-houslistů přímo před línáním přeskupovali nějaké množství sloučenin mědi a zinku z exoskeletu do vnitřních orgánů, přesto raci, kteří žili ve znečištěných nádržích, společně s pancířem "odhodili" také přebytek olova.

"Tento výzkum nás nutí nahlížet na proces línání korýšů trochu jinak", - říká Bergey.

Ale dříve než vědci dospějí k jednoznačným závěrům, musí ještě provést dlouhodobé pozorování těchto procesů.

Výsledky předběžného výzkumu byly publikovány v časopise Marine Environmental Research.

zdroj: http://dx.doi.org/10.1016/j.m...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda,

« Británie Falešni humři »