Jak získat perfektní vizuální paměť

Proces vizuální paměti je jednou z mnoha procesů, který je zajímavý nejen pro vědce a lékaře, ale i pro obyčejné lidi. Skupina španělských vědců přišla nyní s ohromným objevem týkající se právě této problematiky. Budeme tak schopni si zapamatovat to, co vidíme nebo si přečteme?

Paměť je schopnost uchovávat a používat informace. Jde o proces vštěpování (kódování), uchovávání (retence) a vybavování (reprodukce) zkušenosti.

Paměť je schopnost uchovávat a používat informace. Jde o proces vštěpování (kódování), uchovávání (retence) a vybavování (reprodukce) zkušenosti.

Představte si, že byste viděli něco pouze jednou a přesto byste si to pamatovali po celý život. Skupina španělských vědců prakticky izolovala protein, který by mohl nesmírně podpořit schopnost pamatovat si vše, co lidé vidí a uvedla, že možná narazili na látku, která by se mohla stát opravdovým posilovačem paměti.

Badatelé tak začali zkoumat oblast zrakové kůry u myší a objevili, že pokud u myší v určité oblasti zrakové kůry podporují produkci proteinu RGS-14, výrazně to ovlivní schopnost zvířat pamatovat si předměty, které viděli. Myši s posíleným proteinem RGS-14 si tak mohou ony předměty pamatovat až dva měsíce, přičemž normální myši by si byli schopné zapamatovat tyto předměty na cca 1 hodinu. Vědci tak učinili závěr, že tato určitá oblast zrakové kůry je zodpovědná za tvorbu vizuální paměti. Pokud je tato oblast odstraněna, myši si pak předměty, které viděli, zapamatovat nemohou.

Jestliže by byl tento protein schopen podpory vizuální paměti u lidí, byly by důsledky naprosto ohromující. Obzvláště zajímavé je, že tento protein působí opravdu jen na vizuální paměť. Tento objev by tak mohl být užitečný celé řadě inženýrů a architektů, kteří musí mít na mysli plno vizuálních obrazů najednou.

Mohl by být tento objev cestou jak získat fotografickou paměť? A kdybychom se například podívali jednou na stránku nějakého textu, byli bychom schopni si tedy jeho slova perfektně zapamatovat? A naopak, mohou lidé dostat trauma z toho, že něco vůbec nemůžou zapomenout?

zdroj: http://www.sciencemag.org/cgi...

Tagy

paměť

Související články

Články z rubriky Tajemství firmy, Medicína, zdraví,

« Onemocnění lupus Regenerace »