Balená voda je pro Zemi příliš drahá

Cena za balenou vodu se nezdá nijak vysoká, ale naše planeta za ni platí příliš draze. V porovnání se stáčenou vodou se na jeden litr balené vody spotřebuje dvatisícekrát větší množství energie.

výroba balené vody jenom pro potřeby USA za poslední rok ze Země vycucala 34 až 54 milionů barelů oleje, celosvětový objem by mel byt asi třikrát větší, kapka za kapkou ..

výroba balené vody jenom pro potřeby USA za poslední rok ze Země vycucala 34 až 54 milionů barelů oleje, celosvětový objem by mel byt asi třikrát větší, kapka za kapkou ..

Obchod s balenou vodou je v dnešní době velkým byznysem a jeho objem stále narůstá. Od roku 1976 do roku 2007 vzrostlo množství balené vody, vypité ve Spojených státech amerických, z 6 litrů na 116 litrů. V roce 2007 vypili Američané 33 miliard litrů balené vody. Celosvětově se jí spotřebovalo 200 miliard litrů. Od roku 2001 do roku 2007 vzrostl objem prodeje balené vody ve Spojených státech amerických o 70 procent. Američané nakupují více balené vody než piva nebo mléka. Jak ale spotřeba rostla přišly i starosti o naše životní prostředí.

Tým z Pacifického institutu pro studium rozvoje, životního prostředí a bezpečnosti v Oaklendu (Pacific Institute for Studies in Development, Environment, and Security in Oakland, Calif) se zabýval otázkou dopadu konzumace balené vody na životní prostředí. Dle jeho prezidenta, Petera Gleicka, je obchod s balenou vodou velkým byznysem, který spotřebovává ohromné množství energie.

Spolu s kolegy Gleick porovnával tři případové studie. První se týkala vody balené i spotřebované v Los Angeles, druhá se zaměřila na vodu balenou v oblasti Jižního Pacifiku a dovezenou do Los Angeles nákladní lodí. Předmětem třetí studie byla voda balená ve Francii a dopravená do Los Angeles. Ve všech případech byla sečtena energie potřebná k hromadění, stáčení, označování, balení, chlazení, přepravě a veškeré další manipulaci s daným zbožím.

Obecně platí, že čím menší urazí láhev vzdálenost, tím lépe. Jinými slovy řečeno, je lepší kupovat vodu ze zdrojů poblíž vašeho domova než vodu například z Fidži. Již teď výzkumné týmy z mnoha koutů světa varují, jaké by toto zacházení a plýtvání energiemi, mohlo mít dopad na matičku Zemi. Myslím, že již brzy tyto dopady pocítíme, naše planeta nemůže vydržet vše. K omezení spotřeby energie se podle Gleicka nabízí řada možností. Rozhodujícím faktorem je, že můžeme lépe porozumět důsledkům naší volby.

zdroj: http://www.pacinst.org/report...

Související články

Články z rubriky Tajemství firmy,

« Mořská zář Projekty »