Odhalení tajemství zelené mořské záře

Mnoho námořníků fascinovala zelená světélka, objevující se na povrchu oceánů v tropech. Vědci z Institutu oceánografie v San Diegu objevili, že zelenou záři vytvářejí bioluminiscenční červi. Záři využívají k přilákání nápadníků.

příbuzný druh Odontosyllis phosphorea - Syllidae, žijící v tropických a subtropických oblastech v mělčinách u pobřeží

příbuzný druh Odontosyllis phosphorea - Syllidae, žijící v tropických a subtropických oblastech v mělčinách u pobřeží

Mnoho námořníků fascinovala zelená světélka, objevující se na povrchu oceánů v tropech. Vědci z Institutu oceánografie v San Diegu (Institution of Oceanography at UC San Diego) objevili, že zelenou záři vytvářejí bioluminiscenční červi. Záři využívají k přilákání nápadníků. Výzkumníci odhalili i biologický mechanismus produkce světla. Mořští biologové Dimitri Deheyn a Michael Latz zjistili, že záře slouží také jako obranný prvek. Způsob, jakým mořští červi produkují světlo, může pomoci k odhalení molekulární podstaty světla.

Ve studii byl použit druh Odontosyllis phosphorea, žijící v tropických a subtropických oblastech v mělčinách u pobřeží. Během léta, kdy u tohoto druhu dochází k páření, vytvářejí samičky předtím, než nakladou vajíčka do vody, zelený světélkující sliz. Záře přiláká samečky, kteří do zeleného oblaku také vypustí pohlavní buňky. Tento jev se objevuje u pobřeží Jižní Kalifornie, Japonska a v Karibiku třicet až čtyřicet minut po západu slunce, den až dva před první čtvrtinou měsíčního cyklu. Trvá od dvaceti do třiceti minut. Nedospělí jedinci produkují záři ve formě záblesků. Světlo jim slouží jako obranný mechanismus.

Vědci předpokládají, že produkci světla zajišťuje fotoprotein. Jeho izolování a další výzkum má být předmětem bádání.

Dimitri Deheyn z výzkumného oddělení mořské biologie tvrdí, že porozumění biologické podstatě bioluminiscence u ohnivých červů může přispět k izolování proteinu produkujícího světlo. Předpokládá, že pokud by se podařilo zjistit, jak lze po dlouhou dobu udržet stabilní světlo, může být protein využit v biomedicíně, bioinženýrství a v dalších odvětví. Stejně tak by dle Deheyna mělo být možné využít i další proteiny. Experimenty Dimitriho Deheyna a Michaela Latze odhalily podstatu zelené bioluminescence.

Zpráva o výsledcích výzkumu vyšla v žurnálu Invertebrate Biology.

zdroj: http://scrippsnews.ucsd.edu/R...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Tajemství firmy,

« Tsunami Balená voda »