Nejdražší inženýrské projekty na světě

Nejdražšími inženýrskými projekty světa jsou letadlová loď třídy Gerald R. Ford, bostonská dopravní tepna Big Dig, přehrada Three Gorges Dam v Číně, skládka jaderného odpadu v Yucca Mountain ve Spojených státech amerických a Mezinárodní vesmírná stanice, na níž se podílí několik kosmických agentur.

Letadlová loď třídy Gerald R. Ford

Letadlová loď třídy Gerald R. Ford

Letadlová loď třídy Gerald R. Ford je pro Námořnictvo Spojených států amerických lodí budoucnosti. Hotová má být v roce 2015, na jejím vývoji se začalo pracovat roku 2007. Moderní vybavení a automatizace mají přinést snížení nutného počtu posádky a snížit celkovou nákladnost provozu. Využit má být nový typ nukleárního reaktoru, elektromagnetické katapulty, omezovač radarového profilu a řada dalších technologických novinek. Předpokládaná cena na výstavbu je minimálně 8,1 miliardy dolarů, dalších 5 miliard stál vývoj projektu.

Tunel Big Dig v Bostonu

Tunel Big Dig v Bostonu

Projekt Big Dig přesměrovat dopravu z Central Artery, hlavní dopravní tepny vedoucí srdcem Bostonu, do 3,5 míle dlouhého tunelu. Projekt byl dokončen 13. ledna 2006. Jeho cena se vyšplhala na 14,6 miliard dolarů.

Vodní elektrárna Three Gorges Dam v Číně

Vodní elektrárna Three Gorges Dam v Číně

Vodní elektrárna Three Gorges Dam na řece Yangtze v Sandoupingu v Číně. Je také největší vodní elektrárnou světa. Na její výstavbě se stále pracuje, plány projektu byly zcela dokončeny roku 2008, do roku 2011 má být nainstalováno šest generátorů. Celková kapacita elektrárny má být 22 500 MW. Elektrárna má produkovat čistou energii, nicméně kvůli její výstavbě byl přesídlen více než milión lidí, byly zatopeny významné kulturní a archeologické památky a způsobila dramatické změny v životním prostředí. Odhad nákladů na její výstavbu je 24 miliard dolarů.

Skládka jaderného odpadu v Yucca Mountain

Skládka jaderného odpadu v Yucca Mountain

Skládka jaderného odpadu Yucca Mountain v Nevadě je jako vhodné místo pro ukládání vysoce radioaktivního odpadu, vznikajícího v jaderných elektrárnách a jako výsledek národních obranných programů, předurčena již od roku 1978. Nachází se v poušti, 90 mil severovýchodně od Las Vegas. Vznikla v důsledku sopečné činnosti a materiál, který ji tvoří, dokáže tlumit radioaktivitu po staletí či tisíciletí, kdy by se měl stupeň radioaktivity odpadu stát bezpečným. Cena projektu je 57 miliard dolarů.

Mezinárodní vesmírná stanice

Mezinárodní vesmírná stanice

Kosmicka Mezinárodní vesmírná stanice (tady mužete podivat na aktualni polohu) je společným projektem americké, japonské, ruské, kanadské a evropské vesmírné agentury. Má být ve výšce 350 km, viditelná ze Země pouhým okem. Předpokládané náklady na výstavbu jsou 35 až 100 miliard dolaru.

Některé z těchto projektů již byly realizovány, další jsou stále ve výstavbě a jejich konečná cena tedy není známa.

Související články

Články z rubriky Technologie, Tajemství firmy,

« Lihová drobnička Molekula »