TGF-B udržuje zdraví cév oční sítnice

Růstový faktor TGF-B, známý také jako TGF-β, pomáhá udržovat cévy v oční sítnici zdravé. Jeho nedostatek může způsobit poruchy funkce sítnice. Tento objev učinili vědci z Schepenského institutu pro výzkum oka.

Sítnice (lat. retina) je vnitřní tenká vrstva oka obratlovců složená z nervových buněk. Hlavní funkce je snímání světelných signálů přicházejících na sítnici skrze čočku.

Sítnice (lat. retina) je vnitřní tenká vrstva oka obratlovců složená z nervových buněk. Hlavní funkce je snímání světelných signálů přicházejících na sítnici skrze čočku.

Růstový faktor TGF-B, známý také jako TGF-β, pomáhá udržovat cévy v oční sítnici zdravé. Jeho nedostatek může způsobit poruchy funkce sítnice. Tento objev učinili vědci z Schepenského institutu pro výzkum oka (Schepens Eye Research Institute).

Výsledky výzkumu mají klíčový význam pro léčbu i prevenci chorob sítnice, zejména poruch její funkce způsobených diabetem a skvrnité degeneraci.

Dle PhDr. Tony Walshe z Schepenu, který byl při této studii hlavním výzkumníkem, jsou výsledky výzkumu významné. Porozumění molekulární struktuře je důležité pro vypracování metod k udržování zdraví krevních cév a pro pochopení změn, ke kterým dochází při degeneraci sítnice.

Kapiláry jsou nejmenší cévky v těle. Zprostředkovávají přesun kyslíku a nutrientů z krve do tělní tkáně. Skládají se z endotelových buněk, tvořících malou trubičku, a pericytu, který cévku obaluje z vnější strany. Vědci dlouho věřili, že pro zachování struktury a funkce cév je nezbytná komunikace mezi těmito dvěma typy buněk.

Cílem studie, realizované v Schepenském institutu pro výzkum oka, bylo prokázat, že je růstový faktor TGF-β důležitý pro zachování normální funkce krevních cév. V předchozích pokusech s tkáněmi byl TGF-β identifikován jako protein odpovídající za komunikaci mezi dvěma buněčnými typy.

Při pokusu byla myši injekčně aplikována dávka viru, který produkuje velké množství rozpustného endoglinu, proteinu, který se naváže na TGF-β a potlačí jeho funkci. Experiment prokázal, že že cévy oční sítnice vskutku ztrácejí integritu a krev jimi neprochází uspokojivě. Tyto defekty vedou ke smrti gangliových buněk a ztrátě funkčnosti.

Vědecký tým z Schepenu považuje výsledek studie za jednu dílčí část komplexního celku, složeného z kontrolních mechanismů udržujících zdraví cév a sítnice.

zdroj: http://www.plosone.org/articl...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví, Vynálezy,

« Statistiky o sexu Schopnost lézt »