Stopy gigantických jednobuněčných organismů

biologové podávají svědectví o tom, že jednobuněčné organismy mohou zanechávat tak složité stopy

Jeden z organismů se podobá korálům pohárového tvaru

Jeden z organismů se podobá korálům pohárového tvaru

Na dně oceánu vědci z univerzity v Texasu v Austinu (University of Texas at Austin) objevili zvláštní stopy. Později bylo zjištěno, že před biology jsou chodníčky, které zanechaly jednobuněčné organismy. Nyní skupina Michaila Matze (Mikhail Matz) pomýšlí na revizi evolučního původu zvířat.

Ale popořádku. Není to tak dávno, co Matzova skupina prozkoumala dno oceánu poblíž Bahamských ostrovů. Vědci zdaleka ne hned pochopili, že zpozorované pásy na písku zanechávají proristé z čeledi Gromia sphaerica, podobné bobulím vinné révy (pro jednobuněčný organismus je to skutečně gigantická velikost).

Poprvé biologové podávají svědectví o tom, že jednobuněčné organismy mohou zanechávat tak složité stopy. Ale ne jen toto pozorování je pro vědu důležité.

Jde o to, že dříve se ve vědeckém světe myslelo, že prvoci nejsou něčeho podobného schopni. A mezitím podobné rýhy a brázdy byly objevovány ve zkamenělinách z období předkambrického období. Z toho vyplývá, že je vědci chybně připisovali vícebuněčným organismům.

"Pokud naše gigantické primitivní organismy žily před 600 milióny lety a zanechaly zkamenělé stopy, znamená to, že když je dnes paleontolog objeví, bezpochyby nález přiřadí k velkým vícebuněčným oboustranně symetrickým organismům", - tvrdí Michail v tiskové zprávě univerzity.

Většina živočichů (od člověka po hmyz) se vyznačuje oboustrannou symetrií těla (tj. téměř zrcadlový obraz jeho polovin). Mezitím se první představitelé bilaterálního rozdělení (Bilateria) objevili v raném kambriu před zhruba 542 milióny lety a velmi rychle se "rozdělili" na všechny hlavní skupiny živočichů, které existují dodnes.

Dříve biologové pozorovali Gromia sphaerica pouze v Arabském moři. I když uvidět organismy, jak se říká, přímo v akci, je složité (příliš pomalu se pohybují), podle stop je lze najít ale velmi lehce, protože v těchto místech není prakticky žádný proud, který by dno rozmýval.

Matz se svou skupinou do budoucna plánuje návrat na Bahamské ostrovy, aby se znovu podíval na makroskopické živé vykopávky a aby objevil nové stopy. Mimochodem, stáří druhu Gromia sphaerica Michail odhaduje na 1,8 miliard let.

zdroj: http://www.sciencedaily.com/r...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda,

« optovlákna Japonští mravenci »