Mrakodrap Burj Dubai je nejvyšší budova

Budova Burj Dubai se právě stala největší samostatně stojící výškovou budovou na Zemi, když překonala "kulatý" mezník své stavby - 150 poschodí (což je více, než u kterékoliv jiné budovy na světě) a dosáhla tak výšky 555,3 metrů.

Jedna z nejčerstvějších ilustraci rostoucí budovy a jeho projekt

Jedna z nejčerstvějších ilustraci rostoucí budovy a jeho projekt

Mrakodrap Burj Dubai, pořád ještě ve výstavbě, překonal světový rekord ve výšce samostatně stojící budovy, který nebyl překonán celých 31 let.

Teprve v květnu letošního roku tento, doslova po dnech a hodinách rostoucí, mrakodrap překonal rekord výškou posledního poschodí a svrhl tak z trůnu kanadskou televizní věž CN Tower, vysokou 553,33 metrů.

Dalším cílem pro Burj Dubai je rekord ve výšce umělého zařízení, které není závislé na konstrukci. Zatím jej drží televizní stožár KVLY-TV, postavený ve městě Blanchard v Severní Dakotě. Výška tohoto zařízení, které je jištěno před výkyvy kotevními lany, dosahuje 628,8 metrů. Protože naplánovaná výška Burj Dubai je minimálně 800 metrů (přesněji, její přesnou hodnotu tvůrci superbudovy zatím nezveřejnili), bude také tento absolutní rekord překonán.

"Mezi výškovými budovami nový rekord Burj Dubaie - nejvyšší samostatně stojící výšková stavba - to je jen další z určujících momentů mnohonárodnostní společnosti s více než 5 tisíci zaměstnanci, kteří poskytli svůj intelekt k tomu, aby byla vytvořena stavba, která se stane symbolem úspěchů lidstva", - tvrdí Mohamed Ali Alabbar, ředitel společnosti Emaar Properties, která unikátní stavbu buduje.

Související články

Články z rubriky Technologie, Společnost, lidé, Ideje, projekty,

« Stáří Země Magnetismus »