Geneticky modifikovaná bakterie umí fotit

Kde všude se může ukázat zjevení z nebes? Tým z kalifornské univerzity s vedením Christophera Voigta nám dokazuje, že asi úplně všude. I na bakterii.

Obrázky Svaté Panny Marie se již podle některých tvrzení zobrazily na sýrových sendvičích, stromech a nyní i na Petriho misce

Obrázky Svaté Panny Marie se již podle některých tvrzení zobrazily na sýrových sendvičích, stromech a nyní i na Petriho misce

Obrázky Svaté Panny Marie se již podle některých tvrzení zobrazily na sýrových sendvičích, stromech a nyní i na Petriho misce. Toto zmíněné poslední zjevení nebylo ale zjevením božským nebo nebeským. Bylo to znamení, že fotografické bakterie Christophera Voigta opravdu fungovaly a pracovaly.

Toto léto, tým Christophera Voigta z kalifornské univerzity v americkém San Franciscu (University of California at San Francisco) vložil světlocitné geny z odlišných bakteriálních druhů do bakterie odborně nazývané Escherichia coli. Poté Voigt promítl snímek na talíř s bakterií. Každá buňka vnímá, pokud se nevyskytuje na světle, a ty které se vyskytují ve tmě, produkují a vylučují chemikálie. Bakterie osvětlená vedle bakterie zastíněné vnímá a zčerná, zatímco vytváří perokresbovou kopii.

Jako další, vloží Vightův tým do bakterie Escherichia coli geny, které vnímají barvy. Se správnou kombinací genů by mohli být vědci jednoho dne schopni učit kvasnice vytvářet perfektní víno nebo chytré buňky, které by v krevním řečišti mohly s klidem zabíjet buňky rakovinotvorné.

"Našim cílem se není starat o to, jak co funguje normálně", říká Voigt "Chceme dosáhnout svýchch cílů, i za cenu zcela nepřirozených způsobů".

zdroj: http://www.popsci.com/scitech...

Související články

Články z rubriky Technologie,

« Vesmír Bezdrogový Cannabis »