Vodíkové hospodářství a solární farmy

Derek Butt Abbott, profesor elektrického inženýrství na univerzitě Adelaide v Austrálii (University of Adelaide in Australia) je přesvědčen, že vodíkové hospodářství (hydrogen economy) je možná tím nejefektivnějším prostředkem pro získávání a ukládání sluneční energie. Vysvětluje Butt svou teorii.

Sluneční termální kolektory v Mojavské pouště, Kalifornie. Používají Stirlingův motor, je druh tepelného motoru. Vynalezl jej v roce 1816 skotský pastor Robert Stirling. Jedná se o motor s vnějším ohříváním. Spolu s Ericsonovým motorem patří mezi teplovzdušné motory.

Sluneční termální kolektory v Mojavské pouště, Kalifornie. Používají Stirlingův motor, je druh tepelného motoru. Vynalezl jej v roce 1816 skotský pastor Robert Stirling. Jedná se o motor s vnějším ohříváním. Spolu s Ericsonovým motorem patří mezi teplovzdušné motory.

Navzdory pokroku křemíkových slunečních článků, Abbott argumentuje, že v porovnání se slunečními termálními kolektory strádají kvůli malé výkonnosti a velkému ekologickému dopadu. Sluneční články vyžadují velké množství vody a arzeniku. Abbott vypočítává, že k výrobě dostatečného množství slunečních článků k napájení celého světa je třeba 6 miliónů tun arzeniku, zatímco světová zásoba je odhadována na cca 1 milión tun. Polovodičová spolehlivost slunečního článku klesá, když se teplota zvyšuje, přesto jsou velké teplotní rozdíly požadovány, a to k zvyšování termodynamické výkonnosti. Pro tento důvod je polovodičová technologie více vhodná k nižším výkonům a teplotám, jako je kapesní kalkulačka.

"Fakt, že se zde nachází 5000krát více sluneční energie než jsou naše spotřební nároky, ze mě činí obrovského optimistu", říká Abbott. "Je to fantastický zdroj. Když jsme přišli na to, jak poslat někoho na měsíc, musíme také rozhodně přijít na to, jak čerpat sluneční zdroje".

Na druhé straně, sluneční termální kolektory jsou specificky navrženy k fungování o vysoké teplotě. Myšlenkou je použít zakřivené zrcadlo k zaostření slunečního světla k uvaření vody a vytvoření páry, která je poté použita k napájení.

Poté navrhuje připojení ke generátorům a použití výkonu k elektrolyzování vody a vytváření vodíku.

"Vlády by měly začít se zřizováním rozměrných solárních farem, které doplňují existující elektrickou síť a poskytují dostatek vodíku k napájení vozidel (autobusů)", říká Abbott. Nadšenci pak budou kupovat vodíková auta nebo existující auta třeba dodatečně přebudovávat.

Abbott dále popisuje, že podle něj je tekutý vodík ten nejúčinnější způsob jak přepravit materiál, i když je k tomu zapotřebí neskutečně obrovské množství energie.

Abbottovy kalkulace ukazují, že náklady spojené se solárními kolektorovými farmami používané za účelem výroby vodíku jsou stále nižší než u jaderné elektrárny o rovnocenném výkonu.

zdroj: http://www.treehugger.com/fil...

Související články

Články z rubriky Ideje, projekty,

« Vesmír