Atraktivní lidé více přitahují naši pozornost

Atraktivní lidé automaticky přitahují pozornost - jako potencionální partneři nebo konkurence

Atraktivní lidé více přitahují naši pozornost

Atraktivní lidé více přitahují naši pozornost

Při vybírání životního partnera nebo hledání obchodního společníka, atraktivní lidé v daleko větší míře přitahují naši pozornost. K tomuto závěru dospěli vědci z Univerzity ve státě Florida (Florida State University).

Profesor této univerzity John Maner už několik let zkoumá jev nazvaný "vizuální magnetismus". V článku "Nemohu od tebe odtrhnout oči: získání pozornosti pro sňatek a rivalitu" (Can’t Take My Eyes Off You: Attentional Adhesion to Mates and Rivals), který vyšel v časopise Journal of Personality and Social Psychology, jako první ukázal jak rychle, silně a téměř automaticky nalézáme společný jazyk s lidmi atraktivního zevnějšku.

Experimentu se účastnili heterosexuální představitelé obou pohlaví. Přitom se zjistilo, že muži i ženy nejdříve věnovali pozornost velmi atraktivním lidem. Přičemž zájem svobodných účastníků experimentu v prvé řadě vyvolávali zástupci opačného pohlaví, zatímco ženatí nebo vdané se nejdříve zajímali o sympatické představitele vlastního pohlaví. "Na tom není nic překvapivého, - tvrdí sám prof. Maner, - pokud člověk žárlí a bojí se, že bude podveden svým partnerem, pak jsou atraktivní zástupci stejného pohlaví automaticky, podvědomě zařazováni do skupiny rivalů.

Podle prof. Manera, "tato zvláštnost našeho podvědomí je výsledkem biologické revoluce a sleduje dva cíle: vybrat si odpovídajícího partnera a ochránit ho před potenciálním protivníkem".

"Tento druh "vizuálního magnetismu" je za hranicemi vědomého chování člověka, sférou jeho činnosti je podvědomí, dodává Maner.

zdroj: http://www.physorg.com/news10...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Tajemství firmy,

« Burj Dubai Tábor smrti »