Nízkorozpočtový fúzový reaktor

Začínající společnost v kanadském Vancouveru, která se jmenuje Canada Fusion, znamená v oblasti elektráren obrovskou naději. Představuje totiž plán výstavby prototypu fúzové elektrárny, a to již během příštího desetiletí navíc s výdaji nižšími než bilión dolarů.

Reaktor se sestává z kovového těla kulové plochy s průměrem tří metrů

Reaktor se sestává z kovového těla kulové plochy s průměrem tří metrů

V současné době je mnoho nukleárních fúzových elektráren obrovských a nesmírně drahých, a tak bude trvat několik desetiletí, než z nich budeme moci vůbec začít těžit. Společnost General Fusion již k odstartování tohoto projektu získala i dostatek finančních prostředků a podpory, celkem 13,5 miliónů dolarů, a to jak od veřejných, tak soukromých investorů. Spíše než používání supervodivých magnetů (tokamaks) jako u 14-ti biliónového projektu ITER ve Francii nebo výkonných laserů, které byly používány ve Spojených státech amerických, plánuje General Fusion vyzkoušet poměrně tradiční postup.

Reaktor se sestává z kovového těla kulové plochy s průměrem tří metrů. Vevnitř tohoto tělesa rotuje směs tekutiny lithia a olova k vytváření víru s vertikální kavitou veprostřed. Poté tým vědců do oné vertikální kavity vloží dva plazmové kruhy, jež se nazývají spheromarks, a to na její vrch a na dno "jako dvě vyfouknuté kolečka kouře na sobě", vysvětluje Doug Richardson, předseda společnosti General Fusion.

Posledním krokem je hlavně dobře načasovaný obrovský tlak, napětí. Dohromady 220 pneumaticky řízených pístů nacházející se na vnějším povrchu působiště je programováno k současnému narážení povrchem na onu dráhu, a to jednou za sekundu. Tento tlak vysílá akustické vlny skrz rotující tekutinu, která se stává rázovou vlnou při dosáhnutí spheromaks ve středu spouštějící výbuch. Specificky - vodíkové izotopy plazmy - deuterium a tritium - slučující se do helia, uvolňují neutrony zachycené lithiem a směsí olova. Neutrony zapříčiňují rozehřátí tekutiny a teplo je extrahováno skrz výměník tepla. Část výsledného tepla je použita na výrobu páry na rotaci turbíny pro výrobu tepla. Zatímco zbytek "se vrací" dobít písty.

Společnost General Fusion již začala vyvíjet simulace tohoto projektu a doufá ve vybudování testovacího reaktoru. Jestliže půjde vše podle plánu, společnost vybuduje 100 megawattový reaktor, jež by stál na odhadovaných 500 miliónů dolarů.

zdroj: http://www.physorg.com/news16...

Související články

Články z rubriky Technologie, Ideje, projekty,

« Čerpací stanice Vrt do Země »