Biologové přeměnili kolonii želv na lokální síť

Tento experiment probíhá u řeky Deerfield (Deerfield River) v západní oblasti státu Massachusetts. Biologové a počítačoví experti spojili své úsilí, aby vyzkoušeli bezdrátovou síť pro přenos dat, která je sestavena ze zařízení, upevněných na krunýřích želv.

Želva 18 kil nazvana M16. Ke jménu přišla jednoduše: jedná se o 16 samce želvy, která byla nalezená v této oblasti

Želva 18 kil nazvana M16. Ke jménu přišla jednoduše: jedná se o 16 samce želvy, která byla nalezená v této oblasti

Pomocí zubařského cementu a lepící pásky se biologům (Mike Jones a Matt Garber z univerzity Massachusetts v Amherstu - University of Massachusetts Amherst) podařilo připevnit na záda želv vodotěsné počítače velikosti pohlednice. Tyto přístroje jsou vybaveny sluneční baterií a systémem bezdrátového přenosu dat, a také satelitním navigátorem GPS s čidlem, které kontroluje teplotu zvířete.

Výhodou tohoto značení jsou malé rozměry a malá hmotnost vysílače (nemají tedy žádný vliv na zvyklosti zvířat), pomocí kterých vědci budou schopni sledovat přesuny želv, zjistí, kde nejraději přezimují, kde kladou vejce a tak dále. Při tom asi půl druhé desítky želv, které žijí poblíž řeky Deerfield, vytvoří lokální bezdrátovou síť.

Jakmile se dvě zvířata k sobě přiblíží na vzdálenost 160 metrů, počítače na jejich krunýřích si vymění v paměti uložené informace. Protože za určitou dobu se želvy navzájem potkají všechny, informace se bude šířit po celé síti.

A jakmile se jedna z želv ocitne v blízkosti vědecké základny – celá nashromážděná informace bude předána do Amherstu.

Takový princip reléového přenosu dat umožnil snížit výkon radiových vysílačů, proto každodenní napájení z malé sluneční baterie bude dostačovat pro nepřetržitý provoz.

Vědecká základna byla postavena v močálech řeky Deerfield - v rodišti želv. A i když mohou odejít téměř dvě desítky kilometrů daleko, zvířata se sem budou vždy vracet. To znamená, že želvy se budou s vědci dělit o informace, nashromážděné během svého cestování.

To biologům pomůže při úsilí zachovat faunu státu, která je v ohrožení díky rostoucího průmyslu.

Přečtěte si také jak biologové odtajnili úkryt mořskych želv.

zdroj: http://www.engadget.com/2007/...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Technologie,

« Krysy - altruistky Magic Wheel »