Ve starověku šamani kouřili marihuanu

Pravěcí lidé pěstovali konopí nejen proto, aby mohli splétat provazy. Vyráběli z ní také marihuanu a fetovali ji.

Gobi je jedna z nejstarších a největších pouští světa, ale oproti ostatním suchým oblastem má několik nepravidelností, které jí od ostatních značně odlišují. Rozkládá se v severní Číně a jižním Mongolsku.

Gobi je jedna z nejstarších a největších pouští světa, ale oproti ostatním suchým oblastem má několik nepravidelností, které jí od ostatních značně odlišují. Rozkládá se v severní Číně a jižním Mongolsku.

Pravěcí lidé pěstovali konopí nejen proto, aby mohli splétat provazy. Vyráběli z ní také marihuanu a fetovali ji. K takovému závěru dospěla mezinárodní skupina vědců, která studovala obsah hrobu, vykopaného před 2700 lety. V něm, mezi ostatním majetkem, bylo nalezeno 789 gramů trávy, kterou šaman miloval natolik, že si ji s sebou vzal i na onen svět. Přičemž tato nejstarší marihuana na světě se téměř ničím neliší do té dnešní.

11 gramů konopí bylo podrobeno celé řadě analýz: fotomikrografií, fytochemií, analýzou DNA - a to není ani zdaleka celý seznam. V současné době chtějí vědci získat více informací z čistě botanického, ale i kulturologického pohledu.

Obrovské pravěké pohřebiště o ploše 54 tisíc metrů čtverečních objevili v poušti Gobi místní farmáři. To bylo zhruba před 20 lety. Hroby byly v nalezeny v Xinjiang - Ujgurské autonomní oblasti Číny, poblíž města Turfan.

Archeologové začali s vykopávkami, které byli z převážné části dokončeny v roce 2003. Na pohřebišti Yanghai (Yanghai Tombs) bylo objeveno 2500 hrobů, které zde vznikaly před asi 3200 až 2000 lety.

Vědci měli obrovské štěstí, protože hroby se nacházely v hloubce 2 metrů i více, klima v těchto místech je suché, půda alkalická - lidské ostatky se dochovaly v solidním stavu a některé se dokonce mumifikovaly.

Kromě toho, ve vynikajícím stavu byly nalezeny i četné artefakty: výzbroj, nářadí, nádobí, šperky a podobně.

Kromě toho, ve vynikajícím stavu byly nalezeny i četné artefakty: výzbroj, nářadí, nádobí, šperky a podobně.

Za jednu z nejbohatších vědci považují hrobku M90 o velikosti 220 x 170 cm, s hloubkou 210 cm, kde byl pochován 45-letý modrooký běloch. Předměty, jako uzda, luk, hudební nástroj, nádobí a jiné věci, ukazují na vysoký sociální status nebožtíka. Vědci ho zařadili mezi šamany.

U hlavy mrtvého stál kožený koš a u noh měl dřevěnou číši. V obou "kontejnerech" byla jemně rozdrcená látka rostlinného původu.

Stáří hrobu badatelé po provedení analýzy dřevěných předmětů už určili. Šipkami jsou označeny "schránky" na konopí.

Nejdříve byla látka považována za koriandr (Coriandrum sativum), ale když se podívali pozorněji zjistili, že jde o Cannabis sativa - Konopí seté!

Výzkumem se zabývala velká skupina vědců z USA, Velké Británie, Číny, Itálie a Rakouska - 17 specialistů (botaniků, biologů, paleontologů) v čele s profesorem Ethanem B. Russoem (Ethan B. Russo), kteří provedli fytochemickou a genetickou analýzu a výsledky publikovali v článku v Journal of Experimental Botany.

Je pravda, že žádné zařízení či instrument pro kouření nebo vdechování marihuany ani v hrobě šamana, ani na zbývající ploše vykopávek nebyly nalezeny. Proto způsob užívání zůstal nezodpovězenou otázkou.

Když vědci mluví o kultivaci konopí s farmaceutickým, psychotropním, psychoaktivním nebo mystickým účelem, vyslovují pouze předpoklad o "příjímání ústy", možná společně s takovým kořením, jako je kapara trnitá (Capparis spinosa), která byla v hrobce také nalezena. Existuje i verze o prosévání skrz látku s jejím následným rozprašováním.

zdroj: http://www.msnbc.msn.com/id/2...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Medicína, zdraví,

« Myšlení člověka Barevné rozdíly »