Sopečné chocholy rotují jako tornáda

Studie vědců z univerzity v Illinois nasvědčuje tomu, že sloupce popela a plynu, které chrlí explodující sopky, se chovají stejně jako jiná přírodní síla - tornáda.

výbuch hory Chaiten v Čile z roku 2008

výbuch hory Chaiten v Čile z roku 2008

Studie vědců z univerzity v Illinois (University of Illinois) nasvědčuje tomu, že sloupce popela a plynu, které chrlí explodující sopky, se chovají stejně jako jiná přírodní síla - tornáda.

Podoba výbuchu hory Chaiten v Čile z roku 2008 a dvě stě let starého záznamu erupce v Azorách od roku 1811, který popisuje tyto rysy, pomohl vědcům rozluštit záhadu. Toto svědectví signalizuje, že sopečná mračna popela se točí jako útvar tornáda.

"Co se děje v tornádové bouři je obdobné tomu, co se děje v silném sopečném chocholu" říká vedoucí autor studie, Pihami Chakraborty. Družicové vyobrazení erupce Pinatubo na Filipínách z roku 1991 potvrzuje otáčení silných sopečných sloupů. Hodinové zobrazení ukazuje, že se deštník této sopky točil kolem svého středu.

Svislý sopečný sloupec je završený deštníkovým uspořádáním. Výzkumníci ukazují, jak se deštník rotací zdeformuje, přemění se v laločnatý útvar.

zdroj: http://news.illinois.edu/news...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Tajemství firmy,

« Jaderná fúze Hořící led »