Léčivé rostliny postupně mizí z povrchu Země

Přibližně 70% léčivých preparátů se vyrábí ze surovin rostlinného původu, ale léčivé rostliny postupně mizí z povrchu naší planety

Ocún jesenní (Colchicum autumnale L., 1753), lidově naháček, je vytrvalá prudce jedovatá bylina z čeledi ocúnovité

Ocún jesenní (Colchicum autumnale L., 1753), lidově naháček, je vytrvalá prudce jedovatá bylina z čeledi ocúnovité

Milióny životů se mohou ocitnout v ohrožení kvůli postupného zániku léčivých rostlin, které tvoří základ více než poloviny současných léčivých preparátů. K tomuto bezútěšnému závěru přišli experti Mezinárodní rady na ochranu botanických zahrad (Botanic Gardens Conservation International, BGCI), což je organizace sdružující botanické zahrady 120 zemí světa.

Například, ve Spojených státech se přibližně 70 % léčivých preparátů vyrábí z přírodních surovin rostlinného původu. A přestože biochemici tvrdí, že většinu látek s léčivými účinky lze vyrábět synteticky v laboratořích, prospěšné látky, které se nacházejí v rostlinách, jsou unikátní a umělou cestou je získat nelze.

Jako příklad se ve zprávě BGCI uvádí Paclitaxel - léčivý preparát, který se používá při léčbě onkologických nemocných. Jeho základ tvoří kůra stromu několika druhů tisů. Jde o složitou chemickou strukturu, kterou nelze vyrobit cestou chemických procesů. Tím spíše, že v čínské provincii Yunnan, která byla dříve známá svými tisovými lesy, bylo během tří let zničeno více než 80 % těchto stomů. BGCI se obrátila na vedoucí vědce-botaniky, na specialisty v otázkách ochrany zdraví a životního prostředí a lidové léčitele s výzvou, aby definovali nejcenější druhy léčivých rostlin, kterým hrozí vyhynutí a aby přijali opatření na ochranu zeleného bohatství naší planety.

Dnes v rizikové skupině jsou: Hoodia gordonii, Magnolia officinalis, Cordyceps sinensis, Colchicum autumnale, Taxus wallichiana.

zdroj: http://www.telegraph.co.uk/ea...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví,

« Kulturní rozdíly Změna krve »