Zrekonstruovaná řeč neandrtálců

Po 30 tisících letech mlčení neandrtálci znovu promluvili. Stalo se tak v laboratoři antropologa Roberta McCarthyho (Robert McCarthy) z Atlantické univerzity na Floridě (Florida Atlantic University)

Homo neanderthalensis, někdy Homo sapiens neanderthalensis nebo Neandrtálec je předvěká forma člověka. Jeho ostatky byly vůbec prvními prozkoumanými se zveřejněnými výsledky.

Homo neanderthalensis, někdy Homo sapiens neanderthalensis nebo Neandrtálec je předvěká forma člověka. Jeho ostatky byly vůbec prvními prozkoumanými se zveřejněnými výsledky.

Po 30 tisících letech mlčení neandrtálci znovu promluvili. Stalo se tak v laboratoři antropologa Roberta McCarthyho (Robert McCarthy) z Atlantické univerzity na Floridě (Florida Atlantic University).

O svých úspěších McCarthy informoval na pravidelném ročním shromáždění Americké asociace fyzických antropologů (American Association of Physical Anthropologists). Fyzická, neboli biologická, antropologie zkoumá a porovnává člověka a jemu příbuzné druhy primátů z pohledu biologie. McCarthy není v otázce rekonstrukce řeči neandrtálců ani zdaleka první, tvrdí New Scientist. "Hlas" našich předků, kteří vymřeli přibližně před 28 tisíci lety, se od sedmdesátých let minulého století pokoušeli zkoumat různí vědci. Až nyní Robert sjednotil své úsilí s úsilím kolegů jiných ústavů, které se touto problematikou zabývají mnoho let.

McCarthy zkoumal řečový aparát (především stavbu hrtanu) třech představitelů Homo neanderthalensis, jejichž stáří se odhaduje na 50 tisíc let (všichni byli nalezeni v Francii), a pokusil se na počítači zrekonstruovat zvuky, které vydávali.

Srovnejte výslovnost latinského písmene E neandrtálce a soudobého člověka (audio soubor WAV). Výslovnost se liší - problém je v tom, že neandrtálci nemohli vyslovovat samohlásky tak, jako my.

V nejbližší době má McCarthy v plánu zrekonstruovat celou větu, kterou kdysi mohl neandrtálec pronést.

Docela nedávno bylo zjištěno, že Homo neanderthalensis disponoval genomem FOXP2. Je dokázáno, že když tato "cihlička" DNA člověku chybí, pak někteří lidé mají narušenou řeč a problém s jazykem. Současně se varianta tohoto genu u jiných zvířat liší, dokonce také u nám příbuzných primátů - u šimpanzů.

I když gen je gen, přesto je ještě potřebné mít dobře vyvinutý nervový systém, který je schopen řídit svalstvo úst, jazyka a rtů, poznamenává známý archeolog Erik Trinkaus z Washingtonské univerzity v St. Louis (Washington University in St. Louis). Toho byli neandrtálci teoreticky schopni, protože jejich mozek byl dostatečně velký.

Ale je docela možné, že řeč vůbec nepotřebovali, protože i společenské zřízení bylo velmi primitivní.

zdroj: http://dsc.discovery.com/news...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Tajemství firmy,

« Střelný prach Cestování časem »