Výlet s Tyranosaurem Rexem

Pořad "Putování s dinosaury - Živá zkušenost" je navržen, aby nadchl, poučil a postrašil (jen trošičku). Původně to byl T-Rex - seriálový formát na BBC, který přitahoval neskutečných 770 miliónů diváků ihned od prvního vysílání v roce 1999 a později na Discovery Channel ve Spojených Státech.

Děti vedle Rexa

Děti vedle Rexa

Setmělo se, začal stoupat kouř a hvězda představení vstoupila do arény. Je 36 stop vysoká (přibližně 11 m) a 49 stop dlouhá (14 m), a jde si vyřizovat účty. Tribuny Washington's Tacoma Domu se otřásaly, když kráčela, předškoláci se chytali svých matek a jejich starší sourozenci se drželi sedadel. Rozzlobený Tyranosaurus Rex nechránil své mládě, a mini-Rex, navzdory svým 15 (4,5 m) stopám, byl zahnán dvěma odvážnými býložravci. Obrovský predátor si všiml svého mláděte, zahnal dinosaury, kteří ho obtěžovali a zařval tak, že ho určitě bylo slyšet až ve Vancouveru.

Verze pro jeviště je nesmírně náročná a realistická. Představení, které už dva roky běží v Tacomě, uvádí 15 děsivých "živých" dinosaurů v 90 minutovém programu, který přišel na 20 miliónů USD, což je o hodně víc než nejokázalejší představení na Broadwayi.

Co je na "Dinosaurech" tak jiného? Vycházejí ze zcela nedětských televizních show, mohou se stát neobyčejnou společnou zábavou pro děti a rodiče. "Vím, že by bylo jednodušší a přístupnější uvádět tradičnější druh zábavy," řekl tvůrce pořadu Bruce Mactaggart. "Ale proč trochu neriskovat a nezkusit něco naprosto nového a zcela odlišného?" Mimochodem, co může být úchvatnější než práce s brachiosaurem, který je vysoký 45 (13 m) stop?"

Chcete komentař?

Chcete komentař?

Show začíná tím, že "paleontolog", oblečený do safari oděvu, jako hostitel provádí scénou. Tvůrci pořadu spolupracovali s experty a vytvořili makety dinosaurů, které jsou neskutečně realistické, jako v době svého kralování na Zemi po neskutečných 163 miliónů let.

"Chtěl jsem vytvořit něco zábavného i poučného zároveň," říká Mactaggart. "Jsem přesvědčený, že je to úspěch, show se stane předlohou pro další produkci, anebo pro další pokračování 'Dinosaurs II'."

Dinosauři jsou hvězdami i v Austrálii, kde Mactaggart (Australan) & Co. je dobře známý. Show tady debutovala v lednu a získala tři ocenění (Helpmann Awards), včetně ceny za nejpodivuhodnější příběh (Best Special Event).

Ale přesto se objevila i kritika: show je prý příliš krátká a zvukový doprovod příliš hlasitý. Směšné, stěžovat si, že představení o T-Rexovi je příliš krátké nebo příliš hlučné...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Ideje, projekty,

« poklad vikingů Létající Holanďan »