Objeven poklad vikingů za 1 milión liber

Kromě toho, že nález vrhl světlo na život Vikingů žijících před více než 1000 lety, hodnota pokladu byla oceněna přibližně na 750 000 liber. Očekává se, že Whelanovi si ponechají polovinu hodnoty pokladu, a druhou část obdrží farmář ze severního Yorkshiru, na jehož poli byl poklad nalezen.

Vikingové cestovali mnohem dál, než se dříve myslelo

Vikingové cestovali mnohem dál, než se dříve myslelo

Stalo se to v Yorkshiru. … Pole bylo rozbahněné, hluboce zorané a jediné, co oni zatím sebrali, bylo pouze několik starých rezavých knoflíků. Ale skupina hledačů kovů, lovci pokladů, otec a syn David a Andew Whelanovi, se rozhodli zkusit to ještě jednou. Signalizace je dovedla k jedné jediné minci, která sama o sobě znamenala úspěšný den. Ale Whelanovi pokračovali v kopání a odhalili poklad zlatých a stříbrných drahocenností Vikingů. Tento nález je považován za svého rodu nejvzácnější nález v Anglii za posledních více než 150 let.

"Byla to opravdu moje poslední naděje, - řekl David Whelan, 60 let. Na tom poli jsme byli několikrát a nenašli jsme vůbec nic, kromě pár kousků kovu a 90 knoflíků. Pracovali jsme s detektorem kovů, když jsem zaznamenal signál. Vykopal jsem pár lopat půdy - signál zesílil. Tak jsem pokračoval v kopání. Hrudka půdy se vyloupla z boční stěny jámy a já jsem tam uviděl minci, která trčela z hlíny."
Pak vykopali jámu a našli v ní zbytek pokladu.

Pan Whelan z Leedsu (Leeds), který své víkendy trávil hledáním pokladů s detektorem kovů a společně se synem Andrewem, 35 let, zeměměřičem, dodal: "Náš sen byl najít něco podobného. Pokud bychom našli třeba jen jednu minci, létali bychom štěstím."

Slavnostně otevřený v Britském muzeu (British Museum) nejvýznamnější poklad Vikingů obsahuje ozdoby ze zlata a stříbrný pohár, 617 stříbrných mincí, zlatý náramek na ruku, špendlíky, brože a všelijaké valounky neopracovaného stříbra.

Experti říkají, že pětipalcový pohár, zdobený motivy zvířat, byl vyroben v Severní Francii v IX. století a byl pravděpodobně používán při bohoslužbách. Mince, datované X. stoletím, sem přišly jak z anglosaské Anglie, tak i z různých částí Azie.

Největší zásoba drahocenností Vikingů za posledních 150 let byla objevena na zemědělské půdě v Yorkshiru

Největší zásoba drahocenností Vikingů za posledních 150 let byla objevena na zemědělské půdě v Yorkshiru

Náhrdelníky, jeden z nich byl vyroben z pravého zlata, jsou svědectvím, že poklad patřil vikingskému šlechtici. Barry Eiger, kurátor Evropských objektů v Britském muzeu, říká: "Je to neobyčejně významný nález nejen pro to, že je největší a nejlepší za posledních 150 let. Fakt, že předměty jsou původem z různých koutů světa, ukazuje na ohromný rozsah komerčních aktivit vikingů".

Pan Eiger také řekl, že poklad byl svého času nashromážděn díky obchodnímu umění Vikingů, anebo mohl být také nakraden. Připomenul, že pravděpodobně jeho majitel poklad pro sebe zakopal v roce 927, kdy Angolosasové za krále Athelstana vyháněli Vikingy ze Severní Anglie.

David a Andew Whelanovi

David a Andew Whelanovi

Rodina Whelanových odmítla zveřejnit polohu pole, kde byl poklad nalezen. Tvrdí, že se tam mnohokrát vrátili a nic zajímavého už tam nenalezli. Nález byl prohlášen za poklad a očekává se, že Britské muzeum bude mít snahu jej odkoupit.

Podle Zákona o pokladech z 1996 roku, jakýkoliv nález, který může být historicky opodstatněný, musí být ohlášen v úřadu Koronera. Potom jsou předměty převezeny do Britského muzea, kde na něj experti vystaví doklad. Koroner použije tento doklad k tomu, aby bylo určno, zda se jedná o drahocenné předměty. Pokud ano, jsou oceněny a nabídnuty Muzeu k odkoupení. Hledači pokladů získávají polovinu příjmů a druhou polovinu - zemědělci.

zdroj: http://www.msnbc.msn.com/id/1...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Vynálezy,

« Británie Bipolární porucha »