Tajemství firmy

V rámci kampaně boje proti kouření byl natočen reklamní šot, banery pro internet a pro reklamní plochy. Toto vše sjednocuje společný detail: kuřáci byli hrůzostrašně vyobrazeni s rybářskými háčky v ústech nebo ve tváři.

10 receptů na špatnou reklamu

V roce 2007 autoři reklamy Spojeného Království podrobili nervovou soustavu spotřebitelů své produkce zvlášť výjimečnému pokusu. V tomto období ASA zaregistrovala rekordní množství žalob občanů na ...
Badatelé z MIT se pokusili vysvětlit, jakým způsobem voda (a v ní obsažená potrava) vystupuje tenkým a dlouhým zobákem ptáků od špičky až k jeho kořenu.

Ptáci překonávají gravitaci zobáky

Badatelé z MIT se pokusili vysvětlit, jakým způsobem voda (a v ní obsažená potrava) vystupuje tenkým a dlouhým zobákem ptáků od špičky až k jeho kořenu.
Enchanted Beach with Three Fluid Graces

5 ohromujících psychologických experimentů

Psychologové už dlouho vědí, že při cestování lidským vědomím je nutné být velmi opatrnými - nikdy totiž nevíte, na co narazíte. Výsledky, získané v průběhu níže uvedených pěti experimentů, skuteč...
Vesmír a čas jsou navzájem propojeny jako vlákna čtvrté dimenze, nazvaná vesmírný čas

Fyzikální možnosti cestování časem

Touha znovu obejmout již zesnulého, milovaného člověka nebo snaha zabránit nehodám, to jsou stále trvající důvody, proč myšlenka cestování v čase vrtá hlavou tolika lidem.
Homo neanderthalensis, někdy Homo sapiens neanderthalensis nebo Neandrtálec je předvěká forma člověka. Jeho ostatky byly vůbec prvními prozkoumanými se zveřejněnými výsledky.

Zrekonstruovaná řeč neandrtálců

Po 30 tisících letech mlčení neandrtálci znovu promluvili. Stalo se tak v laboratoři antropologa Roberta McCarthyho (Robert McCarthy) z Atlantické univerzity na Floridě (Florida Atlantic University)
Pěchota tvoří obvykle nejpočetnější součást armád. Její příslušníci - vojáci - jsou vybaveni ručními zbraněmi a během boje se pohybují po vlastních nohách.

Jak změnil střelný prach svět

Ironií je, že k vynálezu střelného prachu, do příchodu atomové bomby nejnebezpečnější známé zbraně, došlo právě při hledání nesmrtelnosti.
Jeden z účastníků experimentu Rahul Nair drží rámeček, ve kterém je několik otvorů, potažených jednoatomovou blánou grafenu. Zprava: zvětšený vzorek otvoru, který fyzikové překryli dvěma typy  blan. Uprostřed je vertikální proužek samostatné vrstvy grafenu, zprava je část s dvojitým grafenem. Ten, jak se ukázalo, zadržuje dvakrát více světla, než jednoatomová vrstva.

Měření základní konstanty Vesmíru

Jednoduchý pokus s membránou o tloušťce jeden atom umožnil vědci změřit jednu z fundamentálních světových konstant - konstantu jemné struktury α.
Cyrtophora citricola - cyrtofora opunciová

Pevný jako pavučina

Pavouci (Araneae), tedy přesněji pavoučí vlákno nedávalo spát všem koumákům již před pár tisícovkami let - stejně tak jako dnešním konstruktérům, technikům, vědcům
Leguán zelený (Iguana iguana) je nejznámějším druhem z čeledi leguánovitých. Obvykle je zelený nebo našedlý. Má robustní nohy, dlouhý ocas a podélný hřeben zubovitých šupin na hřbetě. Dospělí leguáni mají také masitý lalok pod hrdlem. U samců podstatně větší než u samic.

Ještěrka pomohla při řešení Darwinova problému

V Japonsku byly nalezeny pozůstatky pravěké býložravé ještěrky, která na zeměkouli žila asi před 130 milióny let. Je možné, že její stáří rozluští hlavolam, se kterým si svého času lámal hlavu Char...
Lilliana a Shannon. Čím víc lidé utrácejí pro své příbuzné, přátele a na dobročinnost, tím jsou šťastnější.

Dárky – jednoduchý recept na štěstí

Psycholožka Elizabeta Dunnová (Elizabeth Dunn) a dvě její kolegyně z Univerzity Britská Kolumbie (University of British Columbia) ve Vancouveru zadaly 630 Američanům tři jednoduché otázky a zjistil...