Stimulace mozku může obnovit paměť

Za pomoci elektrické stimulace určitých segmentů mozku se lékaři snažili zkrotit závislost tohoto muže na jídle po té, co všechny ostatní metody selhaly. Místo ztráty chuti k jídlu začal pacient nečekaně prožívat stavy déjà vu.

Déjà vu místo hubnutí -  zdá se, že vědci našli způsob obnovit ztracenou paměť

Déjà vu místo hubnutí - zdá se, že vědci našli způsob obnovit ztracenou paměť

Místo hubnutí - Déjà vu - zdá se, že vědci našli způsob obnovit ztracenou paměť. Vědci provedli operaci mozku 50 letého muže, která snad pomůže pochopit mechanismy fungování naší paměti. Jistě, původním cílem operace bylo snížení chuti k jídlu tohoto 190 kilogramového pacienta. Za pomoci elektrické stimulace určitých segmentů mozku se lékaři snažili zkrotit závislost tohoto muže na jídle po té, co všechny ostatní metody selhaly. Místo ztráty chuti k jídlu začal pacient nečekaně prožívat stavy déjà vu. Stalo se to, když chirurgové přistoupili ke stimulaci hypotalamu. V mužově paměti se začaly vynořovat smutné vzpomínky na události staré 30 let. Viděl se v parku společně s přáteli v době, kdy mu bylo přibližně 20 let. Mezi přáteli zřetelně poznával svou přítelkyni. Obrazy byly barevné. Lidé byli oblečeni tak, jak to odpovídalo módě té doby. O něčem mluvili, ale o čem, to pacient nemohl rozeznat. Kromě toho, po následujících stimulacích hypotalamu v průběhu dalších třech týdnů, testy u daného pacienta prokázaly podstatně lepší schopnost učit se.

Získané výsledky byly nečekané i pro vědce - hypotalamus není obvykle považován za jeden z «nositelů» paměti. V současné době se vědci snaží dosáhnout podobných výsledků u pacientů s Alzheimerovou chorobou. «Nová metoda léčení už byla vyzkoušena na třech pacientech a výsledky jsou více než slibné», říká prof. Andres Lozano, neurochirurg Západní nemocnice v Torontu (Toronto Western Hospital), který stojí v čele tohoto experimentu.

V současné době se hluboká stimulace mozku používá při léčbě různých patologických stavů, včetně deprese, chronické bolesti, Parkinsonovy nemoci a jiných poruch pohybového aparátu. A neustálé zmenšování velikosti lékařských přístrojů dovoluje realizovat daleko přesnější zásahy do patřičných částí mozku. I když je hluboká stimulace mozku pořád ještě dost nákladnou procedurou, nevyvolává závislost, která je charakteristická pro tradiční léčivé prostředky.

Výsledky pozorování byly publikovány v Annals of Neurology.

zdroj: http://www.independent.co.uk/...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví, Vynálezy,

« Paměť Telepatická DNA »