Kalcium - nový druh chuti

Vědci z Centra chemického smyslového vnímání (Monell Chemical Senses Center) zjistili, že lidský jazyk může rozeznávat vápníkovou chuť.

Část jazyka krysy, na kterém je zelenou barvou označen receptor, reagující na kalcium

Část jazyka krysy, na kterém je zelenou barvou označen receptor, reagující na kalcium

Vědci z Centra chemického smyslového vnímání (Monell Chemical Senses Center) zjistili, že lidský jazyk může rozeznávat vápníkovou chuť. Jako vždy, všechno začalo laboratorními krysami. Právě u nich bylo v sérii experimentů zjištěno dané chuťové vnímání. Přesněji, u jedné ze skupin zvířat byly nalezeny dva geny (CaSR и TAS1R3), které tak či onak souvisely s vnímáním kalcia v potravě.

Když uvážíme, že i když Homo sapiens nesdílí s těmito hlodavci velké množství genů, je docela možné, že člověk je schopen cítit chuť prvku, který je pro něj tak důležitý.

Připomeňme, že nejznámějšími chutěmi jsou sladká, kyselá, slaná a hořká chuť. Relativně nedávno vědci mluvili také o existenci receptorů, které odpovídají za pátý vjem - Umami, "bílkovinnou" nebo "masovou" chuť.

Jak je vidět, nezůstalo jen u toho. I skupina genetiků se pod vedením Michaela Tordoffa (Michael Tordoff) rozhodla zjistit, zda také člověk je schopen kalcium v potravě rozeznávat.

Jakou má vlastně tento prvek chuť? Hořkou? Trochu nakyslou? Ne, je "kalciová". Jinak se ani nedá popsat, protože vnímání kalcia na jazyku nezajišťují ty receptory, které reagují na hořkost nebo kyselost produktu, ale jejich zvláštní zástupci (speciálně zaměření na vápník).

Zatím ale není dokázáno, že člověk může tuto chuť rozlišovat, i když se ví, že někteří lidé mají stejné geny jako sledovaná zvířata.

Přesto Tordoff tvrdí, že člověk může cítit malé množství kalcia, např. v pitné vodě. "Ve vodě z vodovodního kohoutku je chuť vápníku příjemná, ale ve velkém množství se stává odpornou".

Kromě toho, vědci si myslí, že hořkost některých druhů zeleniny (např. různé druhy kapusty) je také podmíněna vysokým obsahem vápníku v nich. Možná že právě proto je někteří lidé nechtějí v potravě přijímat.

A co mléko nebo tvaroh? Vždyť v nich je velké množství tohoto prvku. Pravděpodobně není člověku jejich chuť nepříjemná proto, že kalcium se zde pojí s bílkovinami a tuky.

A tady vědci uvádějí údaje ze statistiky a přecházejí na téma praktického využití svého objevu. Podle slov Tordoffa asi 70% Američanů a 90% Američanek přijímají nedostatečné množství důležitého přírodního makroelementu, který je nezbytný pro lidský organismus nejen kvůli zdravému růstu kostí, ale i pro boj s nadváhou, zvýšeným tlakem a jinými neduhy.

V případě, že výzkum prokáže u člověka shodné receptory, bude možné tento problém řešit pomocí speciálně vytvořených látek, které budou blokovat jejich funkci a umožní lidem přijímat potravu s vysokým obsahem kalcia.

Podrobnosti o výzkumu najdete v tiskové zprávě Americké chemické společnosti (American Chemical Society), na jejímž pravidelném zasedání byla uvedená práce představena.

zdroj: http://www.livescience.com/an...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví,

« Pach nebezpečí Buňky embrya »