Infrastruktura pro elektromobily

Projekt Better Place, který předpokládá široké rozšíření elektromobilů a pouze jim určenou stavbu sítě "čerpacích stanic", předpokládá najít nová, "lepší místa" pro jejich vlastní realizaci.

Rozvoj sítě těchto

Rozvoj sítě těchto "čerpacích stojanů" musí být zahájen už v roce 2010

Projekt Better Place, který předpokládá široké rozšíření elektromobilů a pouze jim určenou stavbu sítě "čerpacích stanic", předpokládá najít nová, "lepší místa" pro jejich vlastní realizaci. O bezvýhradné podpoře právě informovala Kalifornie a už o něco dříve i Austrálie.

Připomeňme, že společnost Better Place působí ve společenství s aliancí Renault-Nissan. Projekt, který byl zahájen teprve před rokem, už sklízí působivé úspěchy. S postavením první národní sítě elektrických čerpacích stanic souhlasí Izrael, totéž udělalo Dánsko a v současné době, po pozitivní prognóze německých analytiků, se nové členské země připojují k "zelené" iniciativě skoro každý měsíc.

Takže, v říjnu bylo ohlášeno rozhodnutí vytvořit "elektromobilní" infrastrukturu v australském státě Victoria a vyčlenit na ni 676 miliónů dolarů. A 20. listopadu společnost Better Place s radostí oznámila dlouho očekávaný úspěch ve své vlasti - v Kalifornii (a pokud to budeme brát komplexněji - tak v USA).

Gubernátor státu Arnold Schwarzenegger, který už po několikáté nazval Kalifornii "světovým vůdcem v oblasti boje s globálním oteplováním a ve stimulaci využívání obnovitelných zdrojů energie", upozornil na velký potenciál státního a soukromého partnerství c Better Place. Podobně se vyjádřili i starostové měst tohoto státu.

Za nejlepší místo pro Better Place považují Kaliforňané Bay Area, pobřežní oblast obklopující San Francisco a San Pablo. I když bude na infrastrukturu utraceno dost miliard dolarů, Američané jsou připraveni v Kalifornii postavit 250 tisíc elektrických čerpacích stanic, 200 stanic na výměnu akumulátorů a centrum řízení celého tohoto hospodářství už k roku 2012. Právě k této době mají "dozrát" masové elektromobily, mimochodem, slibované nejen aliancí Renault-Nissan.

Související články

Články z rubriky Ideje, projekty,

« Mykodiesel Vlast komet »