Energetické ostrovy by mohly zásobovat celý svět

Vlny oceánu už dnes používáme jako zdroj obnovitelné energie, ale právě rozdíly v teplotách mořské vody by mohly být našim budoucím zdrojem energie. Myšlenka vytvářet obnovitelnou elektřinu pro zeměkouli za pomoci plovoucích "Energetických ostrovů" je stará celá desetiletí a mohla by se brzy stát skutečností.

Ocean Termal Energy Conversion (OTEC)

Ocean Termal Energy Conversion (OTEC)

Vlny oceánu už dnes používáme jako zdroj obnovitelné energie, ale právě rozdíly v teplotách mořské vody by mohly být našim budoucím zdrojem energie. Myšlenka vytvářet obnovitelnou elektřinu pro zeměkouli za pomoci plovoucích "Energetických ostrovů" je stará celá desetiletí a mohla by se brzy stát skutečností. Podstata - vytvoření umělých ostrovů, které by v tropech shromažďovaly energii větru, vln a slunce - je založena na práci Jacques-Arsčne d’Arsonvala, francouzského fyzika z 19. století, který svého času dostal nápad, že použije moře jako gigantický lapač solární energie.

Inspirováni Jacques-Arsčne d’Arsonvalem, architekt a inženýr Dominic Michaelis, jeho syn Alex Michaelin (také architekt) a Trevor Cooper-Chadwick vyvíjejí novou techniku nazvanou Ocean Termal Energy Conversion (OTEC), která by měla využívat rozdílnosti teplot vody oceánu na mořské hladině (dosahující 29°C v tropech) a teplotou vody o kilometr hlouběji (ta dosahuje běžné hodnoty 5°C). A fungovat by to mělo následovně: teplejší voda na hladině bude použita k zahřívání roztoku amoniaku, přetvoří jej v páru, která bude vedena k turbínám - ty budou postupně vyrábět elektřinu. Poté bude pára ochlazována studenou vodou z hlubší části oceánu, amoniak se znovu změní na roztok, takže celý cyklus může začít od znovu.

Jejich cílem je vytvořit celou síť těchto energetických ostrovů: plovoucí platformy ve tvaru šestihranu z tvrzeného betonu a nerezových kovů, které by mohly zároveň vytvářet větrnou, vodní a solární energii jako elektrárny OTECu. Očekává se, že by každý ostrovní komplex mohl vyprodukovat okolo 250MW, pak by těchto 50,000 "energetických ostrovů" mohlo ukojit celosvětové požadavky (stejně tak by pro celý svět mohla produkovat dvě tuny čerstvé vody na osobu denně - voda zbavená soli je jedním z vedlejších produktů OTEC procesu). Elektrárny OTEC pracují nejlépe tam, kde je rozdíl teploty mezi hladinou a vodou pod ní 20°C, což z tropických a subtropických moří dělá ty nejlepší kandidáty pro umístění "energetických platforem".

Projekt má být spuštěn na konci tohoto roku na soutěži "Sir Richard Branson’s Virgin Earth Challenge", která jako cenu nabízí 25 milionů dolarů za novátorské řešení boje s globálním oteplováním.

Více o OTEC můžete si přečistí zde

zdroj: http://www.inhabitat.com/2008...

Související články

Články z rubriky Ideje, projekty,

« Zrození života Bucentaure »