Dospělé vosy pěstují pro své děti parazity

Roztoči Ensliniella parasitica, kteří parazitují na vosičkách Allodynerus delphinalis, ochraňují jejich larvy před jinými parazity. Vosičky si na těle vyvinuly speciální orgán, kde žijí roztoči jen proto, aby později ochraňovali jejich potomky.

Hnízdo vosičky ve tvaru

Hnízdo vosičky ve tvaru "hrníčku"

Japonští vědci zjistili, že roztoči Ensliniella parasitica, kteří parazitují na vosičkách Allodynerus delphinalis, ochraňují jejich larvy před jinými parazity. Vědci, jejichž práce byla publikována v časopise Proceedings of the Royal Society B předpokládají, že vosičky si na těle vyvinuly speciální orgán, kde žijí roztoči jen proto, aby později ochraňovali jejich potomky.

Vosičky kladou vejce do hnízd - "hrnečků", které postavily ze slin a hlíny. Vylíhnutá larva se živí potravou, kterou připravila samička vosičky. Parazitické vosy vyhledávají hnízda vosiček a kladou do nich svá vajíčka. Larva parazitické vosy zabíjí larvu vosičky. Kromě parazitických vos trápí A. Delphinalis ještě i parazitičtí roztoči. Drobouncí roztoči se živí hemolymfou včel - tekutinou, která plní funkci krve a lymfy u bezobratlých živočichů.

Přesto, když se E. Parasitica dostanou do hnízda vosiček, larvě neškodí, ale "přepnou se" na připravené zásoby potravy. Doposud jsme si mysleli, že roztoči netvoří pro vosičky žádnou výhodu. Japonští entomologové z Vědeckovýzkumného institutu lesa a lesní produkce v Cukubě se rozhodli prověřit pravdivost této hypotézy.

Vědci pozorovali hnízda vos v laboratorních podmínkách a zjistili, že roztoči plní úlohu tělesných strážců larev svých "domácích", napadaly parazitické vosy, které se snažily proniknout dovnitř. Roztoči vosu obklopili a zabili ji. Na jednoho parazita bylo třeba několik roztočů. V případě, že vosu obklopovalo šest jedinců E. Parasitica, pravděpodobnost zabití představovala 70 procent. V případě, že vosu, která pronikla dovnitř, "si vzalo na sebe" deset a více roztočů, nezůstala ji absolutně žádná šance na přežití. Přesto během boje parazitická vosa stihla zahubit několik útočníků.

Ve své práci Japonci poprvé demonstrovali, že roztoči E. Parasitica, mohou atakovat jiné druhy. Kromě toho, je to první důkaz existence vzájemně prospěšných vztahů mezi dvěma druhy, kdy činnost dospělých jedinců jednoho druhu je bezprostředně výhodná pro potomky jiného druhu.

zdroj: http://www.newscientist.com/a...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví,

« Červený inkoust Šum mozku »