Budoucnost fotoaparátů z vláknitých tkanin

Flexibilní průhledná vlákna zapletená do tkaniny mohou zachytit světlo a změnit celý obraz na snímek, a to bez fotografické čočky, oznámili vědci tento víkend.

Toto vybavení by tak poté vojákovi mohlo poskytovat větší povědomí o jeho okolí

Toto vybavení by tak poté vojákovi mohlo poskytovat větší povědomí o jeho okolí

Flexibilní průhledná vlákna zapletená do tkaniny mohou zachytit světlo a změnit celý obraz na snímek, a to bez fotografické čočky, oznámili vědci tento víkend. Profesor Yoel Fink přichází s objevem nových fotoaparátů určené například pro vojenská družstva. Badatelé říkají, že toto optoelektronické tkanivo by mohlo vést k bizardním novým obrazovým produktům, jako například vojákova uniforma, která by tak mohla zachycovat i 360 stupňové pohledy.

"Tkanivo tvořené těmito vlákny by mohlo být připojeno k počítači, který by tak mohl být schopen poskytovat informace na malém displeji, jenž by byl připojen na hledí. Toto vybavení by tak poté vojákovi mohlo poskytovat větší povědomí o jeho okolí", uvádí zpráva podle sdělení Massachusettského technologického institutu - MIT, kde byl tento objev prováděn. "Je to poprvé, co kdy kdo demonstroval, že jednotlivá rovina vláken či tkanivo může nashromáždit snímky stejně jako kamera ale bez čočky", podotkl vědec a profesor Yoel Fink.

Samozřejmě je třeba ještě na tomto produktu zapracovat, ale už tak jeho nastavení nabízí oproti čočkovým fotoaparátům jisté výhody, a to například větší životnost, tvrdí odborníci. I když jedna část vlákna bude poškozena či zničena, zbytek výrobku bude i tak schopný dál dělat snímky.

Profesor Fink a jeho kolegové pak popisují tento produkt podrobněji v magazínu Nanoletters. Práce byla podporována kanceláří Army Research Office, ústavy the National Science Foundation, the Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) a oddělením Department of Energy.

zdroj: http://www.livescience.com/te...

Související články

Články z rubriky Technologie, Ideje, projekty,

« Sledování buňek Koperník »