V Egypte mešita postavena na základech chrámu

Při restaurování mešity Abu Haggaga (Abu Haggag) v Luxoru dělníci zjistili, že je částečně postavena na základech starověkého chrámu, vybudovaném za Ramsese II. Tento nález zatím našel odezvu pouze ve vědeckých kruzích, ale podle všeho brzy vyvolá určité otázky náboženského charakteru.

Na horizontálně ležícím bloku je v oválném rámu hieroglyfy napsáno jméno Ramsese II

Na horizontálně ležícím bloku je v oválném rámu hieroglyfy napsáno jméno Ramsese II

Při restaurování mešity Abu Haggaga (Abu Haggag) v Luxoru dělníci zjistili, že je částečně postavena na základech starověkého chrámu, vybudovaném za Ramsese II. Tento nález zatím našel odezvu pouze ve vědeckých kruzích, ale podle všeho brzy vyvolá určité otázky náboženského charakteru. K tomuto objevu došlo během prací při renovaci částečně poškozené mešity, které se musely provést po červnovém požáru.

Podle archeologů, mešita byla vystavěna ve XIII. století na místě křesťanského kostela, který tu dříve stál. A jak se dnes ukázalo, tento kostel nebyl zcela zničen, byl postaven na místě jiného, pohanského chrámu Egypťanů, někdy v roce 1250 před našim letopočtem. Taková praxe byla v té době velmi rozšířena: křesťané často, a později také muslimové, stavěli své kultovní budovy na místech svatyní jiných náboženství. Tyto svatyně byly obvykle zcela zničeny, přesto v tomto případě k tomu z nějakého důvodu nedošlo.

Pokud byly fragmenty pohanských staveb použity, pak z nich byly velmi důkladně odstraněny všechny nápisy a kresby. Ale nový nález je jedinečný tím, že celá výzdoba se dochovala nepoškozená. Starověcí stavitelé totiž pokryli kameny omítkou, která zcela zakryla reliéfy na povrchu. "Lidé, kteří postavili mešitu Abu Haggaga, skutečně zachránili nápisy a reliéfní obrazy", - říká Mansour Boraik, spolupracovník egyptské Nejvyšší rady pro otázky starověku (Supreme Council of Antiquities).

Před experty z Rady stojí nelehká jednání s islámskými duchovními vůdci, kteří mají k této mešitě vztah. Vědci samozřejmě navrhují ponechat reliéfy nedotknutými. Ale jakékoliv vyobrazení člověka nebo zvířete je přímým porušením muslimského kánonu, takže vyřešit tuto situaci nebude vůbec jednoduché.

Kompromisu bude pravděpodobně dosaženo, pokud se podaří přesvědčit představitele náboženské veřejnosti, aby byl reliéf zachován, nesahalo se na něj a byl zajištěn speciálním ochranným panelem.

zdroj: http://news.nationalgeographi...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Vynálezy,

« Neandrtálci Zajímavá voda »