Elektromobily mohou konkurovat benzínovým

Soutěž elektromobilů s podobnými typy aut, vybavenými benzínovými motory, přinesla neočekávané výsledky.

Soutěž elektromobilů s podobnými typy, vybavenými benzínovými motory, přinesla neočekávané výsledky

Soutěž elektromobilů s podobnými typy, vybavenými benzínovými motory, přinesla neočekávané výsledky

Dnes se na elektromobily většina řidičů dívá docela skepticky. A skutečně, mohou elektromobily konkurovat benzínovým motorům? Tento mýtus se rozhodli prověřit "Bořiči mýtů" z internetového portálu PopularMechanics. Srovnávali, jak se v různých situacích chovají benzínové a elektrické modely Ferrari, motocykl Harley, terénní vozidlo, automobil s nízkým obsahem válců a motokára domácí výroby.

Prvními na trasu vyjela terénní vozidla. V jednom z nich byl obyčejný motor vyměněn za elektromotor (indukční generátor střídavého toku) s výkonem 45 KS. Nehledě na vysokou efektivitu, tento generátor nemůže dosáhnout točivého momentu, který by byl srovnatelný s tím, který může dát motor se stejnosměrným proudem - tento problém řeší speciální transformátor. Jako palivový element byla použita lithium-železo-fosfátová (LiFePO4) baterie Thundersky. Podobná modernizace snížila původní váhu terénního vozidla z 600 na 500 liber. Na trase elektrický model s minimální převahou porazil benzínového konkurenta hlavně díky vysokému točivému momentu a dobré manévrovací schopnosti díky menší hmotnosti.

Pak se do boje zapojil modifikovaný Harley Dragster s benzínovým motorem a elektrický Killacycle. Zdrojem napájení Killacyclu byl systém baterií A123. Tady se experimentátoři nechali unést a dali na 75 voltový motor napětí celých 500 Voltů. Několik jízd oba motocykly jely prakticky stejně, ale pak se usměrňovač proudu Killacyclu změnil v jednu velkou celistvou hmotu...

A přišla řada na automobily. Elektromobil s názvem X1 se rozjel z 0 na 60 mil za hodinu za 3,07s, ve společných rozjezdech s Ferrari na vzdálenost čtvrt míle elektromobil přesvědčivě dojel do cílové rovinky jako první. Podobné výsledky byly i při porovnání benzínových a elektrických modelů s malým obsahem válců a motokáry.

Tímto způsobem experiment dokázal, že v řadě parametrů si elektrické motory v ničem nezadají s tradičním benzínovým automobilem. Jistě, asi stěží použijeme automobily s elektromotorem na ceststování po zemi, ale pro každodenní přesuny na malé vzdálenosti mohou být nejvhodnějším řešením. Tím spíše, že vyrábět je není o moc složitější, než obyčejná autíčka na dálkové ovládání.

zdroj: http://www.popularmechanics.c...

Související články

Články z rubriky Technologie,

« Vzácný plyn Biologický počítač »