Medicína, zdraví

Virtual Physiological Human - biomedicínský integrující výzkum, kde prediktivní modely popisují různorodé fyziologické a patologické subprocesy a jsou kombinovány za účelem získáním více systémových znalostí.

Virtuální fyziologická osoba

Co vše může ovlivnit panevropský projekt "Virtuální fyziologická osoba"? A co si vůbec pod tímto pojmem můžeme představit? Více o projektu zprávy univerzity Nottingham.
Stafylokok (z řec. staphyle, hrozen) je klinicky nejvýznamnější bakteriální rod čeledi Staphylococcaceae. Jsou to grampozitivní, nesporulující koky, ve světelném mikroskopu jsou buňky uspořádané do tvaru charakteristických hroznů. Rod zahrnuje 31 známých druhů bakterií, z nichž většina je nepatogenní a tvoří součást přirozené mikroflóry kůže a sliznic člověka i zvířat, vyskytují se také v půdě nebo v potravinách. Pro člověka jsou klinicky významné dva druhy, Staphylococcus aureus, neboli zlatý stafylokok, a Staphylococcus epidermidis.

Zahubení bakterie Staphylococcus epidermidis

Stafylokok je velmi známý, bakteriální rod čeledi Staphylococcaceae. Tento rod zahrnuje 32 druhů bakterií, mezi něž patří Staphylococcus epidermidis. Čím je tato bakterie lidstvu nebezpečná, a co o...
Stárnutí (senescence) je proces, který se projevuje se chátráním tělesné schránky a snižováním efektivity a účinnosti fungování organismu, hromaděním se různých defektů v organismu a jeho klesající schopností tyto defekty opravovat a nahrazovat vadné či odumřelé buňky novými. Dochází k vyšší náchylnosti k různým nemocem a může skončit smrtí, pokud daný jedinec nezemře z jiných důvodů již dříve.

Buněčné stárnutí a exprese biomarkerů

Badatelé z oblasti medicíny a genetiky přišly s novým objevem o buněčném stárnutí. Proč je ale tento objev významný i pro výzkum rakoviny? Tato studie byla podpořena granty z několika institucí a v...
Jižní Súdán je autonomní oblastí největšího afrického státu Súdán, jíž nyní vládne Salva Kiir Mayardit. Osou regionu je Bílý Nil a povrch z velké části tvoří mokřiny a tropické lesy, přičemž půda je zde mnohem úrodnější než na severu Súdánu.

Historie, demografie a šíření genetických znaků

Nové poznatky o významném postavení historických a demografických aspektů u šíření genetických znaků. Badatelé této studie ale také objevili, že k rozšíření určitých genetických znaků dochází po ro...
Rakovina nebo též nádorové onemocnění je různorodá skupina chorob, jejichž společným rysem je to, že některá populace buněk se vymkne kontrole a začně relativně autonomně růst. Tento růst může být naprosto neškodný (např. bradavice), ale také může v poměrně krátké době postiženého zahubit (např. některé nádory krve - některé leukémie).

Oxygenace krve napomáhá léčbě rakoviny

Vědci a lékaři z lékařského střediska „Southwestern Medical Center“ přišli nedávno s novinkou magnetické resonance kombinované s okysličováním krve. Nová metoda má pomáhat lékařům určit u pacientů ...
Stárnutí je proces, který se projevuje se chátráním tělesné schránky a snižováním efektivity a účinnosti fungování organismu, hromaděním se různých defektů v organismu a jeho klesající schopností tyto defekty opravovat a nahrazovat vadné či odumřelé buňky novými.

Zpomalení procesu stárnutí o dvacet let

Lze proces stárnutí zpomalit i o dvacet let. Důležitý je způsob, jakým uvažujeme. Mladé myšlení přináší kromě mladého vzhledu také výrazné zlepšení zdraví a celkového psychického stavu.
Sítnice (lat. retina) je vnitřní tenká vrstva oka obratlovců složená z nervových buněk. Hlavní funkce je snímání světelných signálů přicházejících na sítnici skrze čočku.

TGF-B udržuje zdraví cév oční sítnice

Růstový faktor TGF-B, známý také jako TGF-β, pomáhá udržovat cévy v oční sítnici zdravé. Jeho nedostatek může způsobit poruchy funkce sítnice. Tento objev učinili vědci z Schepenského institutu pro...
muži a ženy

Deset překvapivých statistik o sexu

Ať už se jedná o velikost penisu, riziko nákazy papillomavirem nebo pravděpodobnost vzniku těhotenství, je dobré znát statistické údaje. Přinášíme přehled deseti faktorů důležitých pro sexuální život.
Dáseň (latinsky: gingiva) je sliznice dutiny ústní, která obklopuje zuby. Dáseň se nachází na horní i dolní čelisti.

Genová terapie na regeneraci tkáně dásní

Regenerace dásní genovou terapií se jeví jako bezpečná. Novou metodu vyvinuli vědci z Michiganské univerzity. Genová terapie je přijatelné a růstuschopné odvětví, je ale třeba zajistit bezpečnost g...
Čich je schopnost vnímat chemikálie rozpuštěné ve vzduchu

Ženy čichem poznají biologické informace

Ženy umějí čichem rozeznat z potu v podpaží důležité biologické informace. Tato schopnost jim má pravděpodobně umožnit nalezení odpovídajícího partnera.