V atmosféře objeveny částice starší než Slunce

O historii vzniku Sluneční soustavy astronomům obvykle vypovídají vzorky látek, získané v kosmu, nebo z meteoritů spadlých na Zemi. Přesto si vědci z univerzity v Manchesteru (University of Manchester) usmysleli, že objeví "částice dějin" přímo v atmosféře naší planety.

Troposféra je část atmosféry sahající od zemského povrchu k tropopauze, jež odděluje troposféru od výše ležící stratosféry. Tato hranice je dána změnou teplotního gradientu.

Troposféra je část atmosféry sahající od zemského povrchu k tropopauze, jež odděluje troposféru od výše ležící stratosféry. Tato hranice je dána změnou teplotního gradientu.

O historii vzniku Sluneční soustavy astronomům obvykle vypovídají vzorky látek, získané v kosmu, nebo z meteoritů spadlých na Zemi. Přesto si vědci z univerzity v Manchesteru (University of Manchester) usmysleli, že objeví "částice dějin" přímo v atmosféře naší planety. Je fakt, že je k tomu navedl právě vesmír a především kometa 26P/Grigg-Skjellerup, která se prohnala nad naší planetou v dubnu 2003.

Tehdy se badatelé dokázali domluvit se specialisty z NASA na tom, aby byl vypuštěn do chvostu komety letoun s potřebnými přístroji. Letadlo vzlétlo do výšky 20 kilometrů a po dobu několika hodin kroužilo ve svrchních částech troposféry, přičemž sbíralo na jakousi samolepicí fólii všechno, co mu přišlo do cesty.

V průběhu dalších analýz všech nálezů vědci zjistili - některé z nalezených částic patří kometě, která právě proletěla. A dva vzorky se ukázaly jako naprosto unikátní: jejich chemické složení svědčí o tom, že patřily právě tomu plynovému mračnu, ze kterého vzniklo Slunce.

Podle některých údajů se ještě jeden vzorek mohl kdysi nacházet ve směsi ochlazeného plynu, který se po výbuchu stal supernovou. Existuje hypotéza, že Sluneční soustava mohla vzniknout "z úlomků" jiné hvězdy. Některé částice, které byly svědky těchto kataklyzmat, se dostaly na povrch komety, která je zmrazila ve svém nitru.

Po 4,5 miliardách let se ocitly v rukou vědců a teď se mohou stát nepřímým potvrzením hypotézy. Jaká konkrétně mezihvězdná organika ale byla nalezena, vědci nevysvětlili. "K těmto částicím se komety chovají jako chladničky, - říká doktor Henner Busemann. - uchovávají nejstarší materiály ve svém původním stavu".

O svém objevu vědci informovali na Evropském týdnu astronomie a kosmických věd (European Week of Astronomy and Space Science), která právě proběhla na Hertfordshirské univerzitě (University of Hertfordshire).

zdroj: http://news.nationalgeographi...

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír, Vynálezy,

« Ztracená planeta Exploze »