Theia - ztracená planeta solárního systému

K vytvoření našeho Měsíce mohla přispět planeta Theia. Podle některých vědců tvořila součást slunečního systému. Předpokládají, že měsíc vznikl při její srážce se Zemí.

Mytologická role Theii jako matky bohyně měsíce Seléné je doporučením pro použití tohoto jména pro název hypotetické planety (repektive planetesimály), která podle teorie velkého impaktu narazila do Země, následkem čehož se vytvořil Měsíc.

Mytologická role Theii jako matky bohyně měsíce Seléné je doporučením pro použití tohoto jména pro název hypotetické planety (repektive planetesimály), která podle teorie velkého impaktu narazila do Země, následkem čehož se vytvořil Měsíc.

K vytvoření našeho Měsíce mohla přispět planeta Theia. Podle některých vědců tvořila součást slunečního systému. Předpokládají, že měsíc vznikl při její srážce se Zemí. Theia ve Sluneční soustavě pravděpodobně existovala před čtyřmi a půl miliardy let. Dosahovala přibližně velikosti Marsu. O kolize planet poprvé uvedli vědci Edward Belbruno a Richard Gott z Princetonu. Podle nich se Měsíc zformoval z částí planet Theia a Země, oddělených po nárazu.

Teorie o vzniku Měsíce po střetu Země s jiným vesmírným tělesem je obhajována řadou vědců. Smísení hmoty Země a dalšího tělesa by vysvětlovalo geologickou strukturu Měsíce, velikost jeho jádra a hustotu a složení horských útvarů na jeho povrchu. Zatím ale není jasné, zda se Země setkala s planetou, asteroidem nebo kometou.

Roku 2006 vyslala NASA STEREO sondy, které mají nalézt zbytky planety Theia. Sondy jsou mají vstoupit do speciálních oblastí vesmíru, nazývaných Lagrangiánské body (animovana ilustrace tady), ve kterých se kombinuje působení gravitačního pole Země a Slunce. V těchto bodech se sdružují částice ze Solárního systému. Vědci doufají, že jejich objevení definitivně objasní původ Měsíce.

STEREO sondy tvoří solární observatoř. Jsou schopné vytvářet trojrozměrný obraz solární činnosti.

Podle Mika Kaisera, vědeckého pracovníka Střediska kosmických letů NASA Goddard v Marylandu, by sondy právě měly vstupovat do Lagrangiánských bodů a je tak zahájeno vlastní pátrání po ostatcích planety Theia.

Podle počítačové simulace vznikla Theia v oblasti Lagrangiánských bodů L4 a L5, kde je rovnováha sil příhodná zformování dostatečného množství materiálu. Poté byla přitahována gravitací vznikajících planet solárního systému a získala směr, který vedl ke srážce se Zemí.

zdroj: http://www.livescience.com/sp...

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír,

« Člověk na Marsu Částice dějin »