Magnetická lednice nepotřebuje elektřinu

Skupina výzkumníků z projektové laboratoře Dánské technické univerzity v Risř vynalezli chladící metodu, která využívá magnetické materiály místo elektřiny.

Vědci z Dánské technické univerzity (DTU) vyrobili ledničku, využívající pro chlazení magnety místo elektrické energie

Vědci z Dánské technické univerzity (DTU) vyrobili ledničku, využívající pro chlazení magnety místo elektrické energie

Vědci z Dánské technické univerzity (DTU) vyrobili ledničku, využívající pro chlazení magnety místo elektrické energie.

Vynález umožní nahradit stávající elektrické lednice v domácnostech a obchodech lednicemi s plně ekologickými zdroji energie. Ačkoli první prototyp nebude do roku 2010 hotový, projektanti tvrdí, že efektivita chladícího cyklu přístroje bude o 60% lepší, než u tradičních lednic.

Nová metoda využívá opačných magnetických pólů k navýšení teploty použitých materiálů. Tepelná energie je vedena netěkavou kapalinou, jako je například voda, a poté termodynamicky převedena na chladnou teplotu. Vědcům se již nyní, pomocí nové technologie, podařilo ochladit chrom z 20° C na 11°C.

"Pravděpodobně není reálné předpokládat, že technologie magnetického chlazení bude okamžitě dostupná běžným spotřebitelům, zvláště když výrobci v několika posledních letech tak rapidně snížili ceny stávajících lednic" tvrdí Christian Bahl, jeden z projektantů v DTU.

Ale Bahl o dalším vývoji magnetických lednic prozatím mlčí. "Takže nejspíš budou nejprve používány v takových prostředích, kde je neporušené životní prostředí tím nedůležitějším faktorem." Ačkoli na vývojovém poli magnetické chlazení není žádnou novinkou, výzkumníci z DTU byli první, kdo použili tuto technologii v současném fyzikálním nastavení k ochlazení pokojové teploty.

zdroj: http://www.denmark.dk/en/serv...

Související články

Články z rubriky Technologie,

« Ethanol Molekulovy spínač »