Jaderná stíhačká na asteroidy

Agentura NASA, zastoupená svým centrem Marshall (Marshall Space Flight Center), připravila projekt stíhačky na asteroidy s dělícími se jadernými bojovými hlavicemi.

Apofis má přiletět neobyčejně blízko k Zemi v roce 2029 (v pátek 13. dubna) a později - v roce 2036 - se má vrátit.

Apofis má přiletět neobyčejně blízko k Zemi v roce 2029 (v pátek 13. dubna) a později - v roce 2036 - se má vrátit.

Kosmický aparát o délce 8,9 metrů musí do kosmu dopravit nová těžká nosná raketa Ares V. Samotný aparát ponese šest 1,5 tunových stíhaček (celková hmotnost aparátu je 11 tun).

Jak píše Flight International, každá taková mini stíhačka NASA musí být vybavena jadernou bojovou hlavicí B83 s kapacitou 1,2 megatuny.

Podle předpokladu, nízkou zemskou orbitou má aparát proniknout pomocí akceleračního stupně. Bude vybaven slunečními bateriemi, motory, různými čidly (např. lidarem), kamerami a spojovacím systémem se Zemí.

Nosná raketa Ares V, která má sehrát důležitou úlohu v pilotovaném lunárním programu, může být využita i na odrážení

Nosná raketa Ares V, která má sehrát důležitou úlohu v pilotovaném lunárním programu, může být využita i na odrážení "útoku asteroidů".

Šest stíhaček musí být vypuštěno už při příletu k asteroidu, 100 hodin před průchodem výchozího aparátu.

Startují přímo proti skále v časových intervalech a také mají raketové motory, kamery a lidary. Každá vybuchne ve vzdálenosti jedné třetiny průměrů asteroidu, a rentgenové a gama paprsky, i neutrony z výbuchu, přemění část povrchu skály na rozpínající se plazma, které vytvoří reaktivní sílu.

Podle specialistů centra Marshall (Marshall Space Flight Center), společný účinek šesti bojových hlavic by měl být dostatečný, aby odklonil z nebezpečné trajektorie tak velký asteroid, jakým je například Apofis (99942 Apophis).

Připomeňme, že Apofis má přiletět neobyčejně blízko k Zemi v roce 2029 (v pátek 13. dubna) a později - v roce 2036 - se má vrátit. Předpokládá se, že i při této návštěvě, pravděpodobně dopadne na Zem 400 metrový kus skály, po jehož dopadu bude následovat obrovská katastrofa.

zdroj: http://www.engadget.com/2007/...

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír, Ideje, projekty,

« Větrná věž Meziplanetární koráb »