Co by se mohlo stát, když spadnete do černé díry?

Černá díra je místo, kde jsou síly gravitace tak silné, že byste se museli pohybovat rychlostí větší, než je rychlost světla, abyste jim byli schopni uniknout. Jelikož nic ve vesmíru není rychlejší než světlo, nic, co by do černé díry jednou spadlo, by nebylo schopno se zachránit.

Černá díra je objekt s tak velkou hustotou a silnou gravitací, že od ní nemůže nic uniknout ani světlo. V naší Mléčné dráze (Galaxii) se jich nacházejí milióny, ale většinu z nich není možné objevit.

Černá díra je objekt s tak velkou hustotou a silnou gravitací, že od ní nemůže nic uniknout ani světlo. V naší Mléčné dráze (Galaxii) se jich nacházejí milióny, ale většinu z nich není možné objevit.

Ve středu 10.09.2008 byl zapojen největší vědecký přístroj na světě - Large Hadron Collider (LHC). Někteří lidé se obávají, že díky LHC by na jaře mohl být svět pohlcen černou dírou. Přejde totiž do režimu s plným výkonem. Co by se stalo, kdybyste náhodou spadli do černé díry?

Vaše tělo by se mohlo rozdělit na nejmenší možné částice. Ředitel Haydenova planetária (Hayden planetarium) v Americkém muzeu přírodních věd (American Museum of Natural History) Neil deGrasse Tyson, který napsal konečnou úvahu "Smrt v černé díře"(Death by Black hole), představující zážitek "nejvelkolepější možné smrti ve vesmíru."

Černá díra je místo, kde jsou síly gravitace tak silné, že byste se museli pohybovat rychlostí větší, než je rychlost světla, abyste jim byli schopni uniknout. Jelikož nic ve vesmíru není rychlejší než světlo, nic, co by do černé díry jednou spadlo, by nebylo schopno se zachránit. Mezník, ve kterém gravitace dosáhne takové úrovně, aby tento fenomén vytvořila, se nazývá horizont událostí a označuje vnější rozhraní černé díry. (Do roku 1940 někteří vědci stále nevěřili, že hmota zachycená v horizontu událostí, nespadne dovnitř.)

Čím blíž jste k centru, tím je gravitace silnější. Pokud jste zachyceni přitažlivostí černé díry, budete vyslání volným pádem přímo do jejího centra. Přitažlivá síla je stále silnější ve směruem k jejímu středu, tím na vašem těle vzniká tzv. "přílivová síla". Projeví se tím, že gravitace, působící na vaši hlavu, je mnohem větší než ta, co působí na vaše nohy (samozřejmě v případě, že padáte do díry po hlavě). To způsobí, že vaše hlava akceleruje mnohem rychleji než vaše nohy; tento rozdíl natuje vaše tělo tak dlouho, dokud se roztrhne nejdříve v jeho nejslabší části a pak začne docházet k rychlému rozpadu. Jakmile začne přílivová síla narůstat, překoná dokonce i chemickou vazbu, držící vaše tělo pohromadě. Stane se z vás chomáč odpojených atomů. Tyto atomy se natáhnou do řady a budou pokračovat v procesu přesunu. Tak, jak to Tyson popsal, měli byste být " protlačeni vesmírem jako zubní pasta z tuby." Nikdo zatím neví, co se stane s atomy, jakmile dorazí do centra černé díry.

V malé černé díře - jako v té vytvořené pomocí LHC - by měl tento rozklad proběhnout téměř okamžitě. Faktem je, že ve všech největších černých děrách by mělo k rozkladu dojít dokonce dřív, než osoba vůbec dosáhne horizontu událostí, a zároveň by se to odehrálo během biliontiny sekundy.

Čím více hmoty - a lidí - černá díra pohltí, tím bude větší. To může mít za následek to, že efekt smrti v ní nebude tak okázalý. Jelikož, čím víc černá díra získává na velikosti, tím jsou uvnitř menší její gravitační rozdíly. Pokud spadnete do opravdu gigantické černé díry, rozdíl přitažlivosti - a efekt přílivové síly - nebude dostatečně silný na to, aby rozdělil vaše tělo po tom, co jste překonali horizont událostí.

Pokud spadnete do dostatečně velké černé díry, vaše poslední chvíle by mohli vypadat, jako byste byli součástí jednostranného zdeformovaného zrcadla. Nikdo, kde by byl vně zrcadla, by vás nemohl vidět, ale vy ano. Současně by mohla gravitační síla zvláštně ohýbat světlo a deformovat vám pohled na vaše poslední chvíle.

Podívejte se taky na model černé díry v bazénu s vodou.

zdroj: http://www.slate.com/id/2199664/

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír,

« Evoluce galaxie Hvězdy »