Technologie

Umělecké ztvárnění dvou molekul ve tvaru kříže, které mohou být ve stavu zapnuto (nalevo) nebo vypnuto (napravo) změnou orientace dvou atomů vodíku (bílý) ve středu molekuly.

Nový typ molekulového spínače

Vědci z IBM vytvořili nový molekulární spínač, který je schopný zapínat se a vypínat beze změny tvaru. Protože spínač nebude možné ještě roky používat v pracovních zařízeních, vědci usoudili, že pr...
Vědci z Dánské technické univerzity (DTU) vyrobili ledničku, využívající pro chlazení magnety místo elektrické energie

Magnetická lednice nepotřebuje elektřinu

Skupina výzkumníků z projektové laboratoře Dánské technické univerzity v Risř vynalezli chladící metodu, která využívá magnetické materiály místo elektřiny.
ethanol je škodlivější než benzín

Je ethanol škodlivější než benzín?

Jste už mohli slyšet o ekonomických otázkách, týkajících se používání kukuřice k výrobě ethanolu, ale méně pozornosti se věnuje dopadu používání ethanolu jako alternativy benzínu na životní prostře...
Větřák

Design turbíny získal uznávané ocenění

Britský institut norem (BSI), udělil první cenu v soutěži "Sustainability Awards 2007" Benovi Storanovi za jeho "nízkorozpočtovou individuální větrnou turbínu pro městské prostředí"
Tento sériový notebook se ještě dlaněmi napájet nedá, je potřebný pouze k indikaci provozních parametrů termogenerátoru.

Inženýři dobíjeji mikroobvody teplem z rukou

Specialisté z německého institutu integrovaných obvodů ve Fraunhoferu (Fraunhofer IIS) vymysleli novou strategii pro využití zdroje levné energie v elektronických obvodech a vyzkoušeli ji v praxi.
Tam něco je, nebo se nám to jen zdá?

Zmrzlý kouř změní svět

Zázračný materiál 21. století může ochránit váš dům před výbuchem bomby, vyčistit olejové skvrny nebo dokonce pomoci lidem doletět na Mars.
jeden z trojrozměrných snímků buňky

Laser poprvé natočil živé buňky na 3D-film

"Tomografická fázová mikroskopie" - zní to nudně. Ale, co když na vlastní oči pozorujeme procesy v živých buňkách, navíc v 3D formě. Když se podíváme, jak se houpou jejich membrány, jak jdou do úto...
Zatím je to jediné více méně podrobné zobrazení Maglev Turbine. Její autoři uvádějí, že kromě jiného, na vršku věže by měla být přistávací plocha pro vrtulníky, jeřáb a meteorologická stanice.

Větrná věž má sílu uragánu

V těchto podivných obrovských zařízeních, které se relativně pomalu otáčejí, pozorovatel jen stěží rozpozná větrné turbíny. Když přijde blíž, uvidí jejich činnost, ale ta hlavní třešinka na dortu z...
bakterie

Může se z benzínu stát bio-nafta?

Biotechnická společnost, sídlící v Kalifornii, v pondělí oznámila, že geneticky zkonstruovali běžnou bakterii tak, aby produkovala uhlovodíkový řetězec.
Tato stěna může kopnout všechny zájemce! A ti, co o to zájem nemají, ti se jí mouhou prostě kochat.

HypoSurface zobrazuje na stěně plastický pohyb

Pohnula se ta stěna? Dává vám znamení? A navíc kope? Nenechte se vyvést z rovnováhy a nepospíchejte s voláním na "155" - vy jste v pořádku, situace není tak zlá. Dokonce můžeme s klidem tvrdit, že ...