Může se z benzínu stát bio-nafta?

Biotechnická společnost, sídlící v Kalifornii, v pondělí oznámila, že geneticky zkonstruovali běžnou bakterii tak, aby produkovala uhlovodíkový řetězec.

bakterie

bakterie

Firma LS9 tvrdí, že je takto schopna vytvořit stovky různých druhů uhlovodíkových molekul, včetně surové ropy ze sirných částic, které kontaminují zemní olej. Ty by mohly být dále zušlechtěny v benzín, raketové palivo, naftu nebo maziva.

Podle výrobní recenze konkurenční společnosti, Amyris Biotechnologies, of Emeryville, CA, pracuje na obdobném procesu, který by mohl poskytovat palivo přímo, bez nutnosti zušlechtění. Obě společnosti spustí zkušební produkci v příštím roce.

Geneticky upravené bakterie by také mohly být použity jako čističe stávajících paliv a redukovat tak škodlivý vliv plodin, použitých při výrobě ethanolu a bionafty, na prostředí. Bakterie produkující paliva by mohly napomáhat při redukci patrné světové závislosti na fosilních palivech ze Středního východu a značně tak omezit emise. Bohužel, ale žádná technologie dosud nenabízí úplné odstranění emisí, které vznikají pří hoření paliv na bázi uhlovodíku.

zdroj: http://www.technologyreview.c...

Související články

Články z rubriky Technologie, Tajemství firmy,

« HypoSurface Větrná věž »