HypoSurface zobrazuje na stěně plastický pohyb

Pohnula se ta stěna? Dává vám znamení? A navíc kope? Nenechte se vyvést z rovnováhy a nepospíchejte s voláním na "155" - vy jste v pořádku, situace není tak zlá. Dokonce můžeme s klidem tvrdit, že všechno je v absolutním pořádku. Vždyť, když se stěna hýbe, pak vám blahopřejeme: jste šťastný majitel HypoSurface - masivní a velmi, velmi cenné věcičky.

Tato stěna může kopnout všechny zájemce! A ti, co o to zájem nemají, ti se jí mouhou prostě kochat.

Tato stěna může kopnout všechny zájemce! A ti, co o to zájem nemají, ti se jí mouhou prostě kochat.

Hyperpovrch - to je povrch v prostoru, kde může být libovolný počet rozměrů - to říká matemetika. Je to pochopitelné: "hyper" znamená "extra", "více". A "hypo" znamená "méně". Ale co znamená "Hypopovrch"?

Odpovídáme: je to povrch z destiček na ožívajících kolíčcích, která se dokonce hýbe! Naštěstí, s matematikou to nemá nic společného. Tedy, skoro nic.

V roce 1991 docent Technologického institutu v Massachusetts (MIT) Mark Goulthorpe (Mark Goulthorpe) vytvořil studii dECOi. Tato studie je svého druhu místo pro teoretický i praktický výzkum v oblasti umění a designu. Je třeba říct, že jde o neobvykle velmi úspěšný projekt, což potvrzují nesčetná vítězství na různých uměleckých konkurzech.

Jinak je ale HypoSurface určen především k přenášení obrazů nebo textů. Ale pohladí duši i milovníky extremnějších vjemových zážitků.

Jinak je ale HypoSurface určen především k přenášení obrazů nebo textů. Ale pohladí duši i milovníky extremnějších vjemových zážitků.

Jednou ze zvlášť "ziskových" v tomto ohledu se ukázal "Hypopovrch" (HypoSurface) - obrovská instalace, která byla vytvořena v letech 1999 až 2001. Pro ni Goulthorpe shromáždil celou hromadu specialistů z nejrůznějších vědeckých oborů: architekty, inženýry, matematiky, programátory a pod. Vytvářeli ji na objednávku britského divadla Birmingham Hippodrome - do foyeru - vedení velmi toužilo postavit tam něco podobného.

A proč je "Hypopovrch" tak sympatický? A co to vůbec je?

Jak jste už pochopili, HypoSurface nemá nic společného s entitami z vícerozměrného prostoru a jim podobným matematickým obludám. Přesto není o nic méně zajímavým. "Hypopovrch" je první display na světě, který ukazuje pohyb. Ano - ano, právě že opravdový pohyb, a ne jen pouhý obraz. Navíc, jdo o prostorový obraz.

Mnohé přivádí proces přípravy instalace HypoSurface  přímo k jakémusi posvátnému rozechvění.

Mnohé přivádí proces přípravy instalace HypoSurface přímo k jakémusi posvátnému rozechvění.

HypoSurface může být instalován na plochu libovolných rozměrů a zobrazí cokoliv, např. reklamu. "Hypopovrch" se skládá z velkého množství matných kovových destiček, které nejsou pevně mezi sebou propojeny. Je to takové trojúhelníkové moře.

Hypopovrch je možné použít pro zobrazení čehokoliv - dokonce i pro nadpisy, které jsou v různých typech písma.

Hypopovrch je možné použít pro zobrazení čehokoliv - dokonce i pro nadpisy, které jsou v různých typech písma.

Mimochodem, tady je obrovský prostor pro fantazii: destičky je možné obarvit libovolnou barvou, nanést na ně nějaký obrázek, změnit jejich odrazovou schopnost a nebo - a to působí obzvlášť efektně - pohrát si s nasvícením.

"Kouzla" s osvětlením přinášejí "Hypopovrchu" množství variací

Postavení destiček je řízeno pomocí pneumatických pístů, ke kterým jsou připevněny. Pohyb pístů je regulován elektrickým proudem, který je k nim přiváděn. V závislosti na tom, jaké písty a na kolik jsou vysunuty, je vytvářen obraz.

Každý z těchto trojúhelníků je možné jako zvětšeninu srovnat s pixely. Ale na rozdíl od pevných "nepočítačových" destiček, pixely umožňují získat daleko jemnější obrysy.

Mark Goulthorpe před přípravou

Mark Goulthorpe před přípravou "Hypopovrchu" a po ní. Tak takhle se někdy člověk mění během posledních minut při oblíbené činnosti

Díky tomu je možné na stěně HypoSurface, s ne zrovna velkým rozlišením, zobrazit například zvukové vlnění.

Odkud je vzít? Odkudkoliv. Je možné použít hotové údaje, které po počítačovém zpracování jsou předány pístům.

Poslední verze má rozměr tři krát dvanáct metrů a pracuje s 896 písty

Poslední verze má rozměr tři krát dvanáct metrů a pracuje s 896 písty

Je možné zpracovat i přicházející signál v režimu reálného času - programové zajištění, vytvořené speciálně pro "Hypopovrch", to dovoluje.

Něco z toho, co se daří díky tomu vytvořit, si můžete prohlédnout tady (videoklip na YouTube, 2,97Mb).

Tato nesmírná věc, podle slov tvůrců, ukazuje "přechod od autoplastického (určeného) k alloplastickému (neurčenému) prostoru". Hezky řečeno! Ale my vás už nebudeme přetěžovat touto "filozofií hypopovrchu", protože ani sám Goulthorpe, ani jeho kolegové se o něm příliš nerozšiřují. Ale to nevadí.

Tvůrci HypoSurface považují tento záběr za velmi efektní. My s nimi souhlasíme. Jak jste jistě uhodli, je to pohled na písty pod destičkami.

Tvůrci HypoSurface považují tento záběr za velmi efektní. My s nimi souhlasíme. Jak jste jistě uhodli, je to pohled na písty pod destičkami.

Zato tito mladíci s velkou radostí vyprávějí o mnohých oceněních a odměnách, které získali za tuto práci. Jedna z nich je obzvlášť zajímavá: v roce 2004 na festivalu Ars Electronica HypoSurface získal prvenství, ale ne celý - jen jeden jeho modul, uložený na 56 pístech.

Očekává se, že  HypoSurface bude brzy zajímat hudebníky, obzvlášť ddžeje, a velmi se jim bude hodit pro doprovod své show

Očekává se, že HypoSurface bude brzy zajímat hudebníky, obzvlášť ddžeje, a velmi se jim bude hodit pro doprovod své show

Každá nová verze HypoSurface se liší od té předešlé. Mimochodem, neustále se zvětšuje její rozlišení (tj.zmenšuje se rozměr destiček). A další varianta (to už bude HypoSurface VII), jak slibují, bude vybaven i světelnými diodami, což zajistí daleko efektnější podívanou.

Související články

Články z rubriky Technologie, Ideje, projekty, Tajemství firmy,

« Psychická komora Bio-nafta »